Изданието публикува списък с потенциални кандидати за ръководни длъжности

Държавният департамент на САЩ в администрацията на Джоузеф Байдън, който обяви победата си на изборите, може да бъде оглавен от Уилям Бърнс, който беше посланик на САЩ в Русия през 2005-2008 г. Това съобщи в „Ню Йорк таймс”, който публикува списък с потенциални кандидати за ръководни длъжности в новата администрация.

Джо Байдън: Нищо няма да спре предаването на властта в САЩ

Както вестникът припомня, Бърнс, който сега е президент на частната организация с нестопанска цел Carnegie Endowment for International Peace, преди това е бил помощник-държавен секретар на Уорън Кристофър и Мадлин Олбрайт, а през 2011-2014 г. е служил като заместник държавен секретар.

За този пост може да бъде издигната също Сюзан Райс, бивш помощник по националната сигурност в администрацията на президента Барак Обама, или сенатор Крис Кунс, член на комисията по външни отношения на Сената, когото „Ню Йорк таймс” нарича един от най-близките приятели на Джоузеф Байдън.

Централното разузнавателно управление (ЦРУ) може да бъде оглавявано от Том Донилън, който е бил помощник на президента по националната сигурност в администрацията на Обама. Донилън, отбелязва вестникът, работи с Байдън от 1987 г., когато Байдън се кандидатира за първи път. Потенциалните кандидати за поста шеф на ЦРУ включват Аврил Хейнс, която е била заместник-директор на ЦРУ и заместник-помощник на президента по националната сигурност, и Майкъл Морел, бивш заместник-директор на ЦРУ.

Джо Байдън планира преходния период на администрацията в Белия дом

Вестникът посочва като кандидати за поста директор на националното разузнаване Сюзън Гордън, бивш заместник-директор на националното разузнаване в администрацията на Тръмп, която работи в разузнаването от 40 години, както и Лиза Монако, съветник по вътрешна сигурност в администрацията на Обама. Вестникът посочва Антъни Блинкен, бивш заместник-държавен секретар на САЩ по време на администрацията на Обама, като кандидат за поста помощник на президента по националната сигурност.

Според вестника сенаторът Тами Дъкуърт от Илинойс, която участва в бойните действия в Ирак през 2004 г. и загуби двата си крака при хеликоптерна катастрофа, може да бъде номинирана за поста на министър на отбраната на САЩ. В администрацията на Барак Обама тя е била помощник-секретар по въпросите на ветераните. Вестникът посочва бившата заместник-министър на отбраната по политически въпроси Мишел Флорной, която е била съветник в предизборния щаб на Байдън, като друг кандидат за поста.

„Ню Йорк Таймс” посочва губернатора на щата Вашингтон Джей Инсли, който е предложил инициатива за затваряне на всички електроцентрали, работещи на въглища, до 2030 г., ядрения физик Ърнест Мониц, който е бил министър на енергетиката в администрацията на Обама и бившия заместник-министър на енергетиката в администрацията на Барак Обама Елизабет Шерууд-Рандал, която ръководеше управлението за ядрена безопасност.

АП: Мандатът на Байдън скоро ще бъде подложен на изпитание

Министерството за вътрешна сигурност може да бъде оглавено от сенатора от Флорида Вал Демингс, който е бил шеф на полицията в Орландо, Флорида и има 27 години опит в правоприлагането, или Алехандро Майоркас, който е участвал в преговори с Куба по време на администрацията на Обама.

Според прогнозите на „Ню Йорк таймс” претендентите за поста на генерален прокурор могат да бъдат главният прокурор на Калифорния Хавиер Бисера, бившият сенатор от Алабама Дъг Джоунс, председателят на Демократичния национален комитет Том Перес или бившият заместник-министър на правосъдието в администрацията на Барак Обама Сали Йейтс.

Както отбелязва „Ню Йорк таймс” когато номинира кандидати за министерски постове, Джоузеф Байдън трябва, от една страна, да успокои лявото крило на Демократическата партия, а от друга страна, да получи подкрепа от републиканците, които вероятно ще имат мнозинство в Сената и следователно Байдън вероятно ще включи някои републиканци в своя кабинет с цел подобряване на отношенията с тях.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БГНЕС