Пред тандема Байдън - Камала Харис вече има редица проблеми

След като отпразнува победата, Джо Байдън вече се готви да влезе в Белия дом. Пред тандема Байдън - Камала Харис вече има редица проблеми. Съединените щати достигнаха рекордните 10 милиона заразени. Джо Байдън обяви създаването на група за борба с коронавируса, в която влизат учени и експерти със задача да изготвят план за справяне с пандемията.  Веднага след като встъпи в длъжност, новоизбраният президент планира да  върне съединените щати в Парижкото споразумение за климата, а също и в Световната здравна организация.

След като отпразнува победата, Джо Байдън трябва да се справи с пандемията и тежките икономически последствия от нея.

„Той го направи в личния си живот чрез една невъобразима трагедия, а сега ще го направи и за американския народ”, заяви Ти Джей Дъкло.

Световните лидери поздравиха Байдън и Харис

Въпреки че голяма част от привържениците на президента Тръмп и самият той отказват да приемат резултатите от изборите - в победната си реч Байдън подаде ръка на 71 милиона американци, които не са гласували за него.

„Самият аз съм губил няколко пъти. Но нека да си дадем шанс един на друг”, заяви Джо Байдън.

Администрацията, която отговаря за преходния период, до този момент не е подписала документа, който дава достъп до ресурсите на властта на екипа на Байдън, твърдят американски медии. През последните години това се е случвало часове след като станат ясни изборните резултати.

"Мадам Тюсо" преоблече Тръмп като голфър (ВИДЕО+СНИМКИ)

„Това, което мога да ви кажа днес е, че Джо Байдън ще спази обещанията си от предизборната си кампания”, заяви Саймон Сандърс.

Междувременно президентът Тръмп не дава признаци, че ще признае изборното си поражение и продължава да отправя обвинения за изборна измама, но без да предоставя каквито и да било доказателства за такава. Висши представители на Републиканската партия дори побързаха да се разграничат от него.

Джордж Буш: САЩ могат да бъдат уверени в честността на изборите

„Не мисля, че ще видим нещо, което ще промени изборния резултат. Аз лично не съм виждал никакво доказателство за измама - просто това е начинът, по който работи системата. Независимо дали ти харесва или не, време е да застанем зад победителя от тази надпревара”, посочва Лари Хоугън.

Джо Байдън получи подкрепа и от единствения жив бивш президент на Репбликанците. 43-ият държавен глава Джордж Уокър Буш се е обадил на Джо Байдън и Камала Харис, за да ги поздрави за победата и е заявил, че двамата имат възможността да водят страната чрез избори, които са били фундаментално честни.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.