Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10.30 часа, увери Терзийски

Глоби ще се налагат, едва след като са отправени няколко предупреждения към определено лице. Това увери вътрешният министър Христо Терзийски в ефира на „Здравей, България”. Той обяви, че вече има и две ефективни присъди за неспазване на наложена карантина.

В борбата с пандемията участват и екипите на МВР. От март до момента, близо 450 хиляди българи са били поставени под карантина. Към днешна дата те са над 50 хиляди.

Вече втора седмица униформените помагат и на столичната Спешна помощ. А министърът е категоричен, че при нужда  имат готовност да помогнат на спешните медици във всеки областен град.

Хаос заради заповедта за "зелени коридори" за пенсионерите

МВР следят дали се спазват разпоредбите на здравните власти. Вече има случаи, при които хора са стигнали до затвор, защото не са спазили мерките. От 13 март досега са съставени 24 195 акта, от тях близо 19 хиляди са за неносене на маски. Присъдите за нарушаване на карантината са 644, като повечето от осъдените са получили глоби. Има две ефективни присъди.

„Основен инструмент на МВР е отправянето на предупреждение. Първо се отправя устно такова. Ако това противоправно деяние не спира, можем да издадем писмен протокол. Едва след това, ако човек е настоятелен да нарушава правилата, може да се пристъпи към санкция, която е предвидена в разпоредбите”, обясни той.

 

Относно заповедта на здравния министър за „зелен коридор” за пенсионерите, Терзийски обясни, че охраната в магазина няма право да ни иска лични карти, за да провери възрастта. В малките магазини преценка ще правят продавачите. А в големите вериги, твърдят, че има човек,  от когото се очаква да преценява възрастна на клиентите.

„Трудно е да разбереш дали имат 65, или не. И дори можеш да ги обидиш, че са на 65 а те да са по-млади”, коментира служителят Антония Петрова.

Министърът поясни, че няма информация за сигнали, че възрастни хора не искат да напускат търговските обекти след 10.00 ч..

От днес влизат в сила нови мерки срещу COVID-19

„Заповедите на министъра на здравеопазването са, за да се наложи един ред, а ние сами трябва да предприемем мерки. Щом РЗИ създаде предписание за карантина, ние трябва да сме достатъчно отговорни да ги спазваме. Постоянно правим проверки за работното време, за спазването на карантина”, увери вътрешният министър.

Той обясни, че от началото на месеца са издадени над 10 хиляди разпоредби за неспазване на мерките.

Носят ли пътниците маски в междуградските автобуси?

„Няма как пенсионер да бъде глобен за това, че си е купил хляб в 10.30 часа. В метрото полицай, ако види гражданин без маска, първо ще го прикани да си я сложи. Той, ако има и е добросъвестен, ще го направи”, каза Терзийски.

Според него мерките на правителството имат за цел да защитят живота и здравето на гражданите, но и икономиката да не спира, тъй като в държавата трябва да има приходи.

Над 3000 са делата за нарушаване на карантината у нас от началото на пандемията досега. 644 са постановените присъди, обясни още министърът. Затова може да се стигне и до затвор. 

"Ако едно лице е осъждано, рецидивист и един или два пъти не е намерен на адреса. Той е опасен. Той не мисли за хората около себе си", смята Терзисйки.

 

 

А зад решетките за неспазване на карантината вече има двама души.

"Едната присъда мисля беше от Пловдив, а другата от Русе", поясни министърът. 

"Основните присъди са "глоба", "пробаци", може и комбинация от двете. Санкциите са много високи, мисля, че стигат до 10 000 лв. Това възпитава хора, които са склонни да нарушават всички правила", заяви той.

 Вътрешният министър съобщи и че ще се съобразят с решението на съда, според което „Гранична полиция” няма право да проверява за глоби и фишове на границата и да спира хората, които не са си платили. Той обаче подчерта, че решението е само за 3 КПП-та- тези с Гърция.

 Целия разговор с Христо Терзийски гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.