Сърдечната недостатъчност е една от първите три причини за преждевременна смърт

Кардиолозите са установили, че хората, които не страдат от безсъние и други нарушения на съня, имат сърдечна недостатъчност с около 43% по-рядко от своите връстници с такива проблеми. Това съобщи в понеделник пресслужбата на Американската асоциация за изучаване на сърцето.

Прости правила за лесно заспиване

"Оценихме качеството на съня на доброволците по пет параметъра, които включваха продължителност, хъркане, безсъние, проблеми с будността през деня и времето на будност. Откритите от нас модели подчертават значението на здравия сън за предотвратяване на сърдечна недостатъчност", каза Ци Лу, професор в университета Тулейн в Ню Орлиънс (САЩ), чиито думи са цитирани от пресцентъра на асоциацията.

От колко сън се нуждаете според възрастта ви?

Сърдечната недостатъчност и свързаните с нея проблеми с кръвообращението остават една от първите три причини за преждевременна смърт при възрастните хора в повечето развити страни. Сега около 5% от мъжете и 3% от жените страдат от болестта, но към средата на века техният брой може да се утрои. Според статистиката на СЗО всяка година около 17 милиона души умират от проблеми, свързани със сърдечна недостатъчност, инфаркти и други сърдечни заболявания, значителна част от които живеят в развиващите се страни с недостатъчно добро здравеопазване. Много от тези заболявания са свързани с опасни диети, лоши навици и нездравословен начин на живот, сочат последните изследвания.

Учени: Спете повече, за да отслабнете

Ци Лу и неговите колеги тествали как качеството на съня влияе върху вероятността от развитие на сърдечна недостатъчност, като анализират данни, събрани от британските им колеги като част от проекта UK BioBank. Повече от 400 000 британски доброволци са участвали в тази инициатива, които са се съгласили да дарят своя ДНК за анализ и да се подложат на цялостен физически преглед. Използвайки тези данни, американските кардиолози създадоха своеобразна петстепенна скала за качество на съня, която взе предвид петте му най-важни параметъра, и раздели участниците в UK BioBank на няколко групи. След това те проучиха колко често членовете на всяка група страдат от сърдечна недостатъчност и други проблеми със сърцето и кръвоносните съдове.

Да заспиш за 2 минути: Трикът, който може да си „откраднеш“ от военните

През следващите 10 години на наблюдение около 5 хиляди британски доброволци развиват сърдечна недостатъчност и в повечето случаи това се случва при хора с лошо качество на съня. Средно всяка точка за качество на съня намалява вероятността от развитие на сърдечни и съдови проблеми с 15%, което прави участниците в UK BioBank с 43% по-малко вероятно да страдат от сърдечна недостатъчност, отколкото доброволците с тежки проблеми със съня. Всичко това, според учените, показва, че подобряването на качеството на съня във всички възрастови групи от населението ще намали значително честотата на сърдечна недостатъчност и тежестта върху здравните системи в онези страни, където хората особено често страдат от безсъние и сериозни сърдечни проблеми.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Източник: БГНЕС