Ветото на президента върху промените в Наказателния кодекс и Закона за автомобилните превози мина в пленарна зала

Депутатите се съобразиха с ветото на президента Румен Радев върху промените в Закона за транспорта. Държавният глава не е съгласен с текстове, които могат да криминализират така нареченото "споделено пътуване". Това е второто вето на президента, подкрепено от парламента. Според Румен Радев няма яснота как ще се прави разликата между така нареченото „споделено пътуване” и нерегламентирания превоз. Според текстовете се предвиждаха наказания от 2 до 5 години, а при по-големи нарушения и до 10 години.

Ветото на президента мина в пленарна зала с подкрепата на БСП, част от депутатите на „Обединени патриоти”, ВОЛЯ и независимите.

ВЪПРЕКИ ЗАБРАНАТА: Фирма организира екскурзия за 30 души

„Апелът ми е отхвърлете този законопроект и заедно всички да намерим правилния подход. Да не накажем хората, които извършват така нареченото „споделено пътуване”, заяви Георги Свиленски от БСП.

„Какво ще направите като давате 10 години лишаване? Ами ще увеличите корупционната схема”, посочи от трибуната Филип Попов от БСП.

„Мотивите са непълни и неясни. Считам, че ясно е разграничено от чистата форма на споделеното пътуване там, където хората пътуват на приятелски начала. Не представлява деяние наказуемо спрямо правната норма”, посочи Иглика Събева, ГЕРБ.

„Това е не знам кое вето, изгубих точния им брой. Защо ще подкрепим ветото - аз смятам, че тези текстове трябва да бъдат прецизирани”, заяви Искрен Веселинов,  ВМРО.

Затвор за нерегламентиран превоз на пътници

ДЕМОНСТРАЦИЯ: Симулатори показват ползите от предпазния колан (ВИДЕО)

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.