Автобусът беше спрян след сигнал

Автобус на туристическа агенция с 30 пътници опита да потегли на екскурзия към Рилския манастир. Пътуването е било организирано въпреки забраната на здравното министерство за подобна дейност. Какво се случи обаче и осъществи ли се екскурзията, след като екип на NOVA сезира институциите?

Въпреки че до 30 ноември екскурзиите и посещенията на туристически обекти в страната са забранени, часът за тръгване на автобусa с туристи е 7.30 от автогара „Сердика“ в София. Рейсът обаче се спрял зад автогарата, а на табелата пише случаен превоз.

В сила е новият часови диапазон в хранителните магазини и аптеките за възрастни

Проверката е от страна на експерт от министерството на туризма, полицията и Столична община. И предизвика напрежение сред желаещите да пътуват.

„Забраната няма да ни спаси от болестта. Само ни спъвате тука. Всеки път ходим с екскурзия от години, с тая фирма и не съм имал проблеми. Който си е болен, да се лекува, кво да направим“, казват пътници.

„Не смятам, че фактът, че хората не спазват разпоредбите от тази фирма, е протеснителен. Въобще не ме притеснява. Това ни дава глътка въздух на нас. Да можем да продължим да работим и да живеем“, казва друг пътник.

В крайна сметка се наложи пътуването да бъде отменено. От фирмата бяха категорични пред институциите, че не са били наясно със забраната. Заявиха обаче, че се спазват всички мерки за безопасност.

„Това е еднодневно пътуване с посещение на Стобските пирамиди и на Рилския манастир, което е природен феномен на въздух, на открито“, казва представителят на фирмата Албена Минковска.

От въвеждането на забраната със заповед на министъра на 27-ми октомври, това е първа проверка от страна на компетентните институции.

85 починали и 4212 новозаразени с COVID-19 у нас

„До момента не е постъпвал друг сигнал при нас за нарушения на заповедите на здравния министър, това е първият път, в който ни сезирате вие всъщност. Министерство на туризма не е компетентен орган да извършва контролни проверки. Компетентнат орган е комисия за защита на потребителите, здравните органи и органите на МВР“, казва Елеонора Младенова, началник на отдел Регулиране на туристическите обекти, Министерство на туризма.

Проверката на туристическата агенция продължава. Днес на нарушителите беше издадено разпореждане да спазват заповедите на здравния министър.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.