Организмът изгражда антитела и срещу обикновения грип, и срещу коронавируса

След средата на декември се очаква спад на заболелите с COVID-19, прогнозира пред NOVA вирусологът проф. Радка Аргирова. 

Огнище на COVID-19 в Дом за възрастни хора в Казанлък

 „Някъде между средата и края на декември ще започне спад на откриване на новозаразени. Този спад го обяснявам с това, че преди месец когато започва качването на бройките, тези хора, които тогава бяха заразени са заразили други хора, които до края на декември, ще започнат да оздравяват”, заяви тя.

Според вирусолога, все още е рано към статистиката с новозаразени да се добавят резултатите и от антигените тестове, тъй като тяхната чувствителност трябва да е над 95 процента. 

„В момента, това което се произвежда по чувствителност се движи между 83 и 97 процента. Е, 83 процента означава, че от 100 души, които носят вируса, ще бъдат разпознати 83 души от тези тестове”, посочва тя.

 

 

Зачестяват случаите на заразени с двойна инфекции - грип и COVID-19. 

„COVID-19 подлежи на много изменения и има мутации. По последни данни те са около 12 хиляди. Това обаче не бива да ни притеснява. Тези мутации не изменят особено вирулентността с изключение на една, при която имаме малко по-висока инфекциозност. И точно този вирус в момента „се разхожда” из Европа. Въпреки изменчивостта си, COVID-19 има стабилна генетична структура. Това е особено важно за намирането на ваксина”. Това заяви в ефира на „Здравей, България”  проф. Аргирова.

„Към днешна дата от изследвани 36 души – осем са с двойна инфекция – грип А и COVID-19. Организмът образува антитела и срещу двата вируса”, посочва експертът.

Целия разговор гледайте във видеото.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.