Той беше на 90-годишна възраст

Сръбският патриарх Ириней почина на 90-годишна възраст от коронавирус, съобщават сръбските медии, цитирани от БГНЕС. Здравословното състояние на патриарх Ириней, който беше приет с коронавирус в болница в края на миналата седмица, рязко се влоши вчера. За неговото лечение пристигнаха лекари специално от Русия.

Руският патриарх Кирил е под карантина

Патриархът беше настанен в болницата „Карабурма“ през почивните дни с тежки усложнения, предизвикани от сърдечна недостатъчност. Ириней се разболя от коронавирус на 5 ноември. Няколко дни по-рано, на 1 ноември, той присъства на погребението на владиката Амфилохий, който почина от коронавирус. Погребалната церемония се състоя в Съборния храм в Подгорица, а ковчегът на починалия беше открит, а не затворен.

На 4 ноември Ириней даде положителен тест за коронавирус, а на следващия ден беше хоспитализиран във Военна болница.

Министър-председателят Бойко Борисов изпрати съболезнователен адрес до президента на Сърбия Александър Вучич и до сръбския премиер Ана Бърнабич по повод кончината на сръбския патриарх Ириней. „Това скръбно събитие е огромна загуба, не само за Сръбската православна църква, но и за целия сръбски народ“, отбелязва премиерът Борисов.

Българският министър-председател изтъква приноса на сръбския патриарх Ириней за утвърждаването на сътрудничеството между различните вероизповедания в региона, за да живеят в мир и благоденствие. „Той ще остане и в нашата памет като уважаван висш духовник“, пише още премиерът Бойко Борисов в съболезнователния адрес.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.