Как да се справим с паник атаките и страха от коронавируса

“Хората, които получават паник атаки, заради страхове около коронавируса, трябва да се обърнат към специалист. Трябва да разберем, че ако продължаваме да мислим за случващото се, ще прегреем. Добре е малко да си починем от целия поток лоши новини. Хубаво е да потърсим подкрепа. Би било добре да излеем страха си писмено, да напишем едно терепавтично писмо”. Това каза в ефира на “Неделята на NOVA” психотерапевтът Магдалена Ангелова.  

Как българите приемат битката с пандемията?

По думите й прекалено задържаният страх предизвиква тревожност и загуба на вътрешния контрол у човека. "Всеки ден е неизвестен. Строгите мерки целят запазване на здравето ни, но създават вътрешно противоречие у човека", поясни специалистът.  

На въпрос как хората, които са заразили свои близки, да се справят с чувството на вина, тя обясни следното: 

“Ние често влизаме в ролята на жертва, а не бива. Няма как да сме виновни, че сме заразили някого, когато не сме имали симптоми. Няма как да контролираме такива неща”, поясни психотерапевтът.

Как да опазим психиката си по време на пандемия

Тя коментира и трагедията в Сандански. "Страхът разчупва защитните ни механизми.Това може да ни накара да загубим връзка с реалността", обясни Ангелова.

Целия разговор гледайте във видеото

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.