Недоволството е срещу вето на президента Румен Радев

Автобусни и таксиметрови превозвачи от цялата страна - на протест. Заради недоволството центърът на София остана блокиран в рамките на часове, а много хора в различни градове останаха без превоз.

Близо 100 автобуса и 2000 таксита спряха работата си днес. Основната причина за недоволството -  ветото на президента Румен Радев, което спира промените в Наказателния кодекс, инкриминиращи нерегламентирания превоз на пътници. В мотивите на държавния глава, които бяха приети от депутатите, се посочва, че в текстовете няма ясно разграничение между нерегламентираните превози и споделеното пътуване.

Как ще премине протестът на таксиметровите шофьори и превозвачите

„Обществен транспорт означава търговска дейност. Не виждам как ще се засегне споделеното пътуване, като то не е търговска дейност. Ако депутатите го разбират като търговска дейност, то имат голям проблем”, коментира Магдалена Милтенова, председател на Конфедерация на автобусните превозвачи.

Протестиращите казват, че ако не се изпълнят исканията им, са готови да преминат в сивия сектор. За да укриват част от приходите и да си спестяват данъци.

Част от таксиметровите фирми протестираха и за друго -  ресорното министерство предлага първоначалната тарифа да е най-много 3 пъти минималната такса за километър пробег в населеното място. От бранша искат повече.

В Пловдив протестът започна рано сутринта, когато трите автогари в града осъмнаха необичайно пусти. Междуградските автобуси по 60 линии в областта спряха напълно.

Подобна беше през деня и ситуацията в Хасково. И тук превозвачите твърдят, че заради нерегламентирания превоз трупат загуби. Оплакаха се обаче и от друго - че държавната помощ по програмата 60/40 се бави и това рефлектира върху заплатите на служителите.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.