От бранша искат тарифата да скочи драстично

Таксиметрови шофьори с нова протестна акция в центъра на София. След вчерашната блокада на жълтите павета заедно с автобусните превозвачи, днес такситата спряха край храм-паметника „Александър Невски”. Протестното шествие започна от „Цариградско шосе” и придружавано от полиция, без да се блокира движението, стигна до центъра на столицата. От катедралния храм таксиметровите шофьори се преместиха на жълтите павета -  отново без да пречат на трафика.  

Целта на акцията, според по-голяма част от шофьорите, е да поискат облекчения от държавата, защото работата им е намаляла драстично заради пандемията. Организаторите от Асоциацията на таксиметровите превозвачи обаче заявиха, че това не е протест.

Те искат да покажат, че могат да участват в борбата с COVID-19 и да возят лекари и учители, ако това се налага. 

Автобусни и таксиметрови превозвачи от цялата страна - на протест

„Нашата работа я няма, нашата работа увяхна”, сподели един от таксиметровите шофьори и допълни: „Планът ни за днес е да стигнем до улица „Московска” и да си внесем исканията”.

Друг негов колега заяви, че заради намалелия обем на работа не може да изплаща лизинга на автомобила си. „Искаме банките да могат да ни намалят вноските, защото затъваме постоянно, всеки ден”, категоричен е той.  

ЕКСПЕРИМЕНТ НА NOVA: Спазват ли се мерките срещу COVID-19 в такситата

„Нашата необходимост е да запазим единствения потенциал на държавата. Това са учителите, лекарите и духовниците. Искаме да помогнем”, посочи Георги Димитров, зам.-председател на Асоциацията на таксиметровите превозвачи.

Протестът на таксиметровите шофьори приключи с внасянето на исканията им в Столична община. Te искат тарифите на такситата да скочат драстично. Началната и тази за повикване да станат 2 лева и 10 стотинки, а тази за километър пробег – между 1,30 лева и 1,50 лева. Ако новите тарифи не влязат в сила от 1 януари, ще има нов протест. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.