Това реши парламентът с приетите на първо четене промените в Закона за изпълнение на наказанията

Върховният административен съд (ВАС) няма да разглежда производства по жалби на лица, лишени от свобода. Това реши парламентът с приетите на първо четене промените в Закона за изпълнение на наказанията и задържане под стража.

Народното събрание подкрепи оспорването на определени разпореждания в дела за режима на наказанието – преместване от един затвор в друг или в затворническо общежитие, както и срокът на изтърпяване на изтърпяването наказание да не стигат до ВАС.

Промените предвиждат делата окончателно да приключват пред 3-членен състав на административния съд по местоизпълнението на наказанията.

ВАП назначи проверки за спазването на безопасността на труда на строителните обекти в страната

Вносителите от ГЕРБ се мотивират, че касационната компетентност на административните съдилища ще намали разходите по конвоирането, като ограничи преместването на лишените от свобода от затвора до административния съд в същия съдебен район, а не както досега – довеждане и престой в сградата на Върховния касационен съд (ВКС) от затворите в цялата страна.

Вносителите уточняват, че такива правомощия са вменени на съдилищата и в производствата по Закона за собствеността и използването на земеделски земи и по Изборния кодекс.

Предвижда се също изменение в Закона за Търговския регистър и Регистъра на юридическите лица с нестопанска цел, с които се урежда възможността за претендиране в съдебното производство по оспорване на отказа за вписване, заличаване или обявяване, а не както е досега – провеждане на отделно исково производство, свързано с допълнителни разходи за страните.

От ГЕРБ смятат, че с тази промяна ще се осигури финансова и процесуална икономия на участниците в производствата.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР