По-малко нови случаи на заразата за денонощие

3 327 са новите случаи на коронавирус за изминалото денонощие. Те са установени след направени 9 179 PCR теста. Най-много новоинфектирани има в София и Пловдив. Излекуваните са 1 865, с което общият брой на преборилите заразата в страната достигна 46 740 души. 

151 са починалите за изминалото денонощие. С това фаталните случаи в страната вече са 3 680.

Хоспитализираните лица са 6647, от които 436 се намират в интензивни отделения.

COVID-19 е потвърден при 5695 лица-медицински служители. 199 нови случая са регистрирани през последните 24 часа. 78 от тях са установени при лекари, 48 - при медицински сестри, 28 - при санитари, 1 - при фелдшер и 44 - при друг медицински персонал.

А имунолози отново предупредиха, че самолечението с определени антибиотици при най-малките симптоми на коронавирус може да е пагубно в бъдеще. 

"Неразумната и неправилна употреба на тези антибиотици след година, две или повече може да доведе до една епидемия от бактериални инфекции, чиито причинители да са резистентни на тези антибиотици", обясни проф. Мурджева.

В началото на месеца повишеното търсене на определени медикаменти доведе до липсата им в аптеките. Към днешна дата ситуацията е овладяна, твърдят фармацевтите, които седмици наред призоваваха да не се презапасяваме.  

 

 

"Мисля, че наистина се вслушаха голяма част от хората. Натискът понамаля върху аптеките. Но все още има какво да се желае, за да се нормализира пазарът", обясни председателят на аптеките у нас Николай Костов.

За момента трудно се намира единствено лекарството против съсирване на кръвта, нужно на много бременни жени. Фирмата, притежател на разрешителното за употреба е обещала редовни доставки към страната ни.  А нови, по-големи доставки на един от най-търсените антибиотици - азитромицин, се очакват още следващата седмица. 

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.