С рестрикциите започнаха и проверките

От полунощ у нас са в сила заповедите за частично затваряне, валидни до 21 декември. Вчера беше последният учебен ден, а от днес са затворени всички дискотеки, барове, ресторанти, големи търговски центрове и молове. Властите започнаха и проверки.

Освен че обектите в големите търговски центрове остават затворени, се променят и правилата за пазаруване в хранителните магазини. Всяка сутрин от 8:30 до 10:30 ч. няма да се допускат хора под 65-годишна възраст. Отпада „зеленият коридор” за аптеките. 

Отворени остават малките магазини, аптеки, дрогерии, пощи и банки. Тази нощ започнаха и проверките на полицията и регионалните здравни инспекции в цялата страна. Само в София по тъмно бяха проверени 12 обекта – барове, заведения и игрални зали. Имаше и нарушения, а проверките продължиха и днес.

 

Един от инспектираните барове на пръв поглед изглеждаше затворен. Когато полиция и РЗИ влязоха вътре се оказа, че там се обслужват клиенти. Работещите в заведението заявиха, че хората вътре са персонал, а не клиенти.

Започват масови проверки за спазването на новите мерки

От полицията и РЗИ прецениха, че нарушения има. Стигна се и до напрежение. Първо от страна на персонала, после и от клиенти към екипа на NOVA. 

„Ако вие излъчите това, ще има страшни и жестоки последствия за вас. Вие нямате право на това нещо. Точка, изчезвай”, обърнаха се проверяваните. На нарушителите беше съставен акт от Регионалната здравна инспекция.

Ежедневни проверки за това дали се извършват нарушения се правят и на Коледния базар в София. Основното, за което се следи е дали има струпване на хора.

 

 

„Прави се обход на цялата територия. Веднага ги насочваме в посока да се движат, тъй като на територията на базара е забранено също и да се консумира”, обясни ст. инсп. Симеон Владимиров от Столичния инспекторат.

Отделно и от охраната на базара напомнят на посетителите какви са правилата. В базара маските са задължителни. Контролните органи пишат актове само на тези, които откажат да сложат маска. Днес такива нямаше. А проверките за отворени обекти, които трябва да са затворени, ще продължат в цялата страна и тази нощ.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.