Премиерът се отправи на инспекция в Родопите

Частничният локдаун е, за да се облекчат болниците, обясни премиерът Бойко Борисов по време на обиколка в Родопите. Надеждата му е случаите на заразени и починали да намалеят, за да може да се отвори отново преди Коледа. Министър-председателят отговори и на вчерашните коментари на президента Радев за Бюджет 2021.

Заедно с него бяха министърът на образованието Красимир Вълчев, министърът на финансите Кирил Ананиев и зам.-министърът на регионалното развитие Николай Нанков.

Борисов: Поредната добра оценка за страната значи, че мерките дават резултати

Край село Рохлева премиерът спря при група хора, на които Борисов обеща, че след ремонта на пътя, ще бъде изградена и подпорна стена.

 

 

„Моите опоненти казват, че лъжа народа. Като обещаваме, аз не ви лъжа от джипката. Като обещаваме училища, се отпускат пари”, заяви премиерът.

Оттам Борисов се отправи към местното училище в село Биркова, за да види извършения в него ремонт. Там премиерът представи информация за кредитния рейтинг на страната, потвърден от "Standard & Poor's". Той почерта, че е "вадил страната от големи кризи", отвърщайки на думите на Радев, че Бюджет 2021 е "бюджет на разрухата".

Борисов: Продължаваме да подпомагаме българските производители

" Всеки път, когато президентът Радев се обади и му потече злобата, през нощта излиза световна кредитна рейтингова агенция и казва какво мисли за България. Ако е спор между нас двамата или между финансовите екипи, аз нямаше да го коментирам. Преди няколко седмици излезе световната кредитна агенция „Мудис“, която вдигна кредитният рейтинг на България", заяви премиерът.

Борисов смята, че новите мерки ще дадат възможност на здравната система да се възстанови.

"Последни затворихме, за да може икономиката да расте. Сега затваряме за 3 седмици и ще отворим за празниците, за да могат хората да си отдъхна психически. Болниците да отдъхнат, това е като на фронта. Ние неслучайно казваме, че това е война. Гинат хора, потъват икономики. Ако беше с бомби щеше да е лесно", каза Борисов. И обясни, че амбицията е частичният локдаун да отпадне преди празниците.

 

Според премиерът световните агенции опровергават критиците на кабинета с обективни данни, които показват, че страната ни е със стабилни финанси и че подкрепата за хората по време на кризата ще помогне за бързото възстановяване на икономиката.

"Знаем как да извадим държавата от кризата и вече сме го правили. Тръгнахме от милиарди назад, а сега сме вече в чакалнята на Еврозоната. Сега трябва да работим всички заедно, за да преодолеем бързо последиците от кризата. Държавата се нуждае от стабилност. Осигуряваме средства за болниците, за ваксините, за хората на първа на линия, за бизнеса. Нашата цел е максимално бързо да излезем от пандемията. В тази война трябва консолидация. Никога България не се е нуждаела повече от единство. Ние полагаме много усилия за всяко едно населено място. Село Биркова е типичният пример – пътищата тук бяха непроходими, а сега са в отлично състояние. Построихме нова и модерна сграда на училището, където ще има музей, кино, театър, физкултурен салон. Затова не приемем политическите нападки за бюджета. За него са положени много усилия от експерти и е направен с мисъл за хората", написа премиерът във Facebook.

Директорът на училището запозна премиера и с проект на персонала, който предвижда в сградата да се помещават музей, кино, театър и детска градина.

 

Премиерът изрази надежда след края на кризата родната икономика отново да се върне към годишен растеж от най-малко 4%.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.