Той посети частен здравен център в София за анонимно и безплатно изследване

Актьорът от сериала „Откраднат живот” Евгени Будинов с кауза по случай световния ден за борбата със СПИН, който отбелязваме на 1 декември.

Евгени Будинов – за болестта на д-р Петмезов в „Откраднат живот: Антитела” и личната кауза

Днес той посети частен здравен център в София за анонимно и безплатно изследване за ХИВ и хепатит. С тази постъпка актьорът, който е и депутат, се обяви против предразсъдъците срещу ХИВ позитивните у нас. Будинов заимства каузата, заради героя му в сериала, а именно доктор Петмезов, който е ХИВ позитивен лекар.

В РОЛЯТА НА ПОЛИТИЦИ: Нона Йотова и Евгени Будинов

„Понякога с нас артистите става така, че героите, които играем, приемаме техните каузи по-присърце, отколкото своите собствени. Както знаете, в „Откраднат живот” аз играя д-р Петмезов. Разбрах, че няма смисъл от тези предразсъдъци на обществото, защото ХИВ позитивните, вече медицината толкова е напреднала, че след 6 месеца активно лечение –вирусният товар спада до толкова, че ХИВ позитивните могат до старост да живеят със заболяването си. Те не са толкова опасни, колкото мислим, и не е нужно с тях да се отнасяме с тях като с прокажени”, каза актьорът.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.