Работното време ще бъде стандартно

Тази сутрин две столични детски градини отвориха врати за деца на лекари, медицински сестри и санитари, които работят в COVID-отделения. 124-а и 117-а детска градина ще работят като дежурни, с цел да се осигури спокойната работа на медицинските работници. Очаква се да поемат около 80 деца.

Отварят 2 детски градини за децата на медиците в София

Разположена в близост до три от болниците, където са настанени най-много пациенти с коронавирус - Александровска, Военномедицинска академия и „Пирогов”, в 7 часа тази сутрин отвори врати 124-а детска градина.  

„Списъците, които пристигнаха при нас, са за 47 дечица на родители, желаещи малките да посещават дежурните градини. Работим по стандартен начин - от 7 до 19 часа. В грижите за децата ще участват четири екипа. Колегите приеха изискването без никакво колебание и притеснение”, обясни директорът на 124-а детска градина „Бърборино” Теменужка Димитрова.

 

 

Във всяка от групите ще има по двама учители, помощник възпитател и помощник на учителя. На разположение в детското заведение ще бъдат и три медицински сестри. Ако дете прояви симптоми на COVID-19, то ще бъде изведено в специален блок, където ще изчака пристигането на родителите си.

„Благодаря на колегите в 124-а детска градина в „Красно село” и 117-а детска градина в „Младост”, които приеха моето предложение. Надявам се да помогнем в този момент, за да са спокойни родителите и да лекуват хората в София”, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„На нас лично много ще ни помогне. Малко неравностойно спрямо другите, но може би това е единственият начин”, отбеляза родител.

Всеки работещ в отделение за лечение на пациенти с коронавирус, може да запише детето си в двете дежурни детски градини, като предостави заявление и декларация, че детето е здраво. Работното време ще бъде стандартно - от 7 до 19 часа.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.