Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов

Първата ваксина на Pfizer ("Пфайзер") ще пристигне у нас преди Нова година или в началото на следващата. Първо ще получим 125 хиляди дози. Това съобщи здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на днешното работно съвещание, свикано от министър-председателя Бойко Борисов с членове на правителството.

Повече излекувани от новозаразени с COVID-19 за ден

"В момента създаваме ваксинационния план", съобщи още проф. Ангелов. И уточни, че ваксината ще е безплатна и ще се поставя на тези, които абсолютно доброволно пожелаят, уточни министърът.

Той подчерта, че след въвеждането на разширените противоепидемични мерки, за изминалите 7 дни излекуваните от COVID-19 са 12 070. Ангелов съобщи още, че София излиза от областите с най-висока заболеваемост – с по 1000 случаи на 100 000 души население. В тази група остават само Габрово и Кюстендил. Наблюдава се и намаляване на натиска върху здравната система, който в столицата той бе доста сериозен.

Борисов: Важно е броят на излекуваните да расте и бизнесът да работи

В национален план е осигурена пълна обезпеченост с лични предпазни средства, дезинфектанти и медикаменти като "Ремдесивир" е налице за всеки нуждаещ се български пациенти.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС