Вицепремиерът увери гръцкия министър, че зимните курорти у нас са готови да посрещнат гостите от южната ни съседка

Вицепремиерът и министър на туризма Марияна Николова обсъди актуални теми, свързани с туристическия сектор и развитието на пандемията от коронавирус, с гръцкия си колега Хари Теохарис. Това съобщиха от пресцентъра на Министерство на туризма. Вицепремиерът заяви, че двустранните отношения между България и Гърция са прекрасен пример за взаимодействие в региона на Балканите и Югоизточна Европа. „Пандемията обаче ни принуждава да работим много по-интензивно, за да подкрепяме туристическата си индустрия”, категорична е министър Николова.

Договориха още 50 млн. лева помощ за туроператорите

Българският министър уточни, че би подкрепила всяко конструктивно предложение, съхраняващо устойчивостта на отрасъла. И допълни, че въпреки продължаващата криза, Министерството на туризма работи за безпроблемното протичане на предстоящия зимен сезон.

Вицепремиерът увери гръцкия министър, че зимните курорти у нас са готови да посрещнат гостите от южната ни съседка, които ежегодно предпочитат България като туристическа дестинация. Тя разясни още, че Министерството на туризма, Министерството на здравеопазването и всички регионални здравни инспектори в страната упражняват изключително строг контрол за спазване на противоепидемични мерки във всички места за настаняване, хранене и развлечения.

Николова: Над 1 млрд. лева ще са загубите за зимния туристически сезон при пълно затваряне

Гръцкият министър Теохарис също потвърди, че сътрудничеството между двете страни е от изключително значение и е важно то да остане отворено, като пример за останалите държави. „Имаме близки отношения, особено в областта на туризма. Гърците често идват в България. Смятам, че може да разработим план за съвместни продукти, на база подписания меморандум и от това може да спечелят и двете страни”, заяви той.

По думите му през изминалия летен сезон гръцките власти са взели всички мерки и са положили много усилия, за да поддържат границата с България отворена. „Голяма част от нашия бизнес не работи, но се надяваме скоро това са се промени. Работим ежедневно, за да сложим туризма в центъра на масата на европейско ниво”, посочи още министър Теохарис.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.