Най-голяма е нуждата в болниците, които използват бутилки и нямат централен резервоар

Лечебни заведения в различни региони на страната са увелиличи потреблението на кислород осем пъти. Това е накарало правителството да осигури допълнителни доставки, съобщи в Русе зам.-министърът на здравеопазването Слави Пачалов.

125 хил. дози от ваксината на Pfizer пристигат у нас до Нова година

С увеличението на броя на хората, които имат нужда от кислород в битката си с коронавирусната инфекция, се е появила и необходимост от допълнителни количества. Най-голяма е нуждата от кислород в лечебните заведения, които използват бутилки и нямат централен резервоар.

Зам.-министър Пачалов заяви, че кислород ще бъде осигурен и поясни, че този "зелен коридор" се е наложил заради влошените метеорологични условия, но има подписани договори за редовни доставки и по думите му няма да има лечебно заведение, в което да няма кислород.

Същата логистична схема ще се използва за доставка на лични предпазни средства за медиците и за антидекубитални дюшеци за някои от пациентите.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БНР