Каква е ролята на доброволците?

Лекарите на първа линия вече месеци се борят със зараза, която се оказа по-страшна от очакваното. Този първи фронт се задъха, разреди се, разболя се. И някъде там – сред шока, хаоса и страха от новия бич, наречен COVID-19, се зароди нуждата от помощ. Тази вечер, веднага след централната емисия новини, в "Темата на NOVA", Ева Костова и операторът Димитър Василев разказват за „втората линия“ - за доброволците. 

 

 

Една от доброволките, които помагат в болница "Софиямед", е Аксиния Николова. Тя е била доброволец по време на първата вълна на вируса. Когато обаче преди седмици, новите случаи отново нарастнаха, момичето не се покелабало да влезе отново в COVID отделението.

"Дежурствата са по 12 часа. Помагам както на санитари, така и на сестри. Взимам кръв, правя кардиограми. Помагам за транспортиране на пациенти", разказа тя.

Целия материал гледайте в неделя след централната емисия новини.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.