Жълт код за обилен снеговалеж e обявен в 12 области

Тежка зимна обстановка в половин България заради обилния снеговалеж от сутринта. На север натрупа между 10 и 15 см сняг, което създаде сериозни затруднения в придвижването. И днес остава в сила жълтия код за опасно време в Северна и Западна България.

Десетки закъсали камиони блокираха почистването на пътя от Русе до Бяла и през нощта той остана затворен.

 

 

„Извадихме над 15-20 закъсали тира. Бяха се наредили в трите ленти, дори и в насрещното. Никой не се съобразя с обстановката, никой не спазва правилника за движение и ние няма какво да направим”, каза Стамен Савов, директор ОПУ-Русе.

За леките коли имаше обходен маршрут. „На места е разчистено, но по баирите не е”, казаха шофьорите.

 

 

Рано сутринта аварирали камиони направиха тапи и към граничния пункт „Дунав мост” и по пътя от Русе към Разград. След като и последният закъсал камион бе изтеглен и снегорините почистиха пътя до асфалт, движението в отсечката беше възстановено.

 

И в Северозападна България снегът блокира пътища. Е-79 беше затварян няколко пъти заради аварирали камиони.

 

 

В района на Враца също валя през цялата нощ. За опесъчаването там се грижат 111 снегорина.  „Не всички шофьори са подготвени. Подали сме на полицията поне трима водачи в 2 общини, на които да им бъде съставен акт", заяви директорът на АПИ във Враца Веселин Николов.

До обяд обстановката по пътищата на Северна България се нормализира.

Междувременнов в Смолянско снегът също предизвика проблеми. Две населени места останаха без ток в Родопите, а снегорин се обърна край село Стойките. Инцидентът е станал около 23.00 ч. в понеделник.  

 

 

"Шофьорът е бил млад и неопитен, не е успял да вземе завоя. За щастие, мъжът не е пострадал, а материалните шети са минимални. Машината ще бъде изваденаднес и ще бъде включена отново в снегопочистването.” заяви Адриан Петров, зам.-областен на Смолян.

 

Операцията по изтеглянето на камиона се оказа нелеко предизвикателство. Наложи се служители на почистващата фирма да разтоварят солта и пясъка, които тежат няколко тона. След това дойде кран.

Тежкият сняг прекъсна тока в 2 села - Славейно и Кутела. „Заради нападали дървета, има скъсани жици. Екипите на EVN са на терен и работят”, заяви  Адриан Петров, зам.-областен управител на Смолян.

 

Части от село Славейно бяха на тъмно близо 8 часа. „Случва се. Балкан е тук все пак. Но бързо реагираха”, заяви един от жителите на селото. В момента електричеството навсякъде е възстановено.

Репорери: Наталия Йорданова, Румяна Попова, Николай Василковски

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.