Това става след одобрени промени в Кодекса на труда

Парламентът окончателно преименува националния празник 24 май. От „Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост” той става „Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност”. Това се случва след одобрени днес промени в Трудовия кодекс, получили подкрепата на депутатите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“. 

24 май вече няма да е Ден на славянската писменост

От ДПС също дадоха подкрепа за преименуването, изразена от председателя на Комисията по труда и социалната политика Хасан Адемов. А твърда позиция „против“ поддържаше опозицията от групата на БСП и нечленуващите вече в нея народни представители, нарекли себе си „прогресивни социалисти“. Народните представители от ВОЛЯ също гласуваха против.

На дискусията по тази тема не ѝ е мястото в Кодекса на труда, подчерта Георги Гьоков от БСП, според когото обсъждането е трябвало да се проведе в академичните среди, а едва след тогава да се пренесе и в пленарната зала.

Учени в спор за новото име на празника 24-и май

Първоначалното предложение на групата на Патриотите пък предвиждаше 24 май да се нарича Ден на българската писменост, просвета и култура, но между двете четения на законопроекта той претърпя корекция. 

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БГНЕС