Това заяви д-р Аспарух Илиев в ефира на "Здравей, България"

„Ваксината срещу COVID-19 се базира на един елемент от генетичната ни информация, който не може да бъде презаписан или трайно запазен в нашите гени. В този смисъл страховете, че тя ще ни промени генетично не са правилни. РНК е само един междинен продукт, който не остава трайно в нашето тяло”, Това заяви в ефира на „Здравей, България” д-р Аспарух Илиев, завеждащ Лабораторията по инфекции на мозъка към университета в Берн.

„Ваксината, която Pfizer и „Модерна” прилагат, е така наречената РНК. Тя не е съвсем нова като метод. Към момента имаме около осем подобни ваксини, които са тествани и някои се прилагат по света”, добави той.

МУТАЦИИТЕ НА COVID-19: Ваксината е ефективна, независимо от формата на вируса

Относно безопасността д-р Илиев поясни, че всяка ваксина на пазара се допуска след изключително подробно тестване.

„Една от критиките, които голям брой хора споменават е, че процедурата е протекла много бързо. Просто живеем е един информационен век, в който разработката на подобни продукти се случва с бързи темпове”, поясни той.

Относно ваксината на Pfizer каза, че опитът с нея вече е от около 3-7 месеца тестване на продукта. При 45 000 доброволци са изследвани всички странични ефекти.

„Трябва да се има предвид, че когато се тества една ваксина, се следи всичко, свързано с доброволците. От мястото на зачервяване или някакви остри оплаквания до много други - включително какво е настроението ви и как се чувствате”, добави той.

Д-р Илиев обясни, че ваксините показват страничните си ефекти в рамките на много кратък период - 2 до 3 месеца, след като са поставени.

„Такива винаги има - вдигане на температура, което е една от особеностите на новата ваксина на Pfizer. Тя е много силна и предизвиква силен имунен отговор. Той обаче не е свързан с проява на особено големи проблеми, освен втрисане и зачервяване на мястото, на което е поставена”, разясни докторът.

Американският регулатор потвърди ефективността на ваксината на Pfizer и BioNTech

Поставилите си ваксината могат да разберат, че тя е ефикасна, без да си правят тест за антитела.

„Ефективността, която можем да проследим от клиничните проучвания, е много висока. Ако са поставени двете дози, не би трябвало да има проблем със защитата. Известно е, че още след първата има една сравнително добра защита”, сподели той.

Риск според него обаче винаги има и данните показват, че дори да не се постигне защита от 100%, заболяването ще протече по-леко.

Лекарят коментира и казус, при който ваксината се поставя на човек със скрита пневмония.

„Това е риск, който съществува при всички ваксини. Затова беше важно да се наблюдава малък брой заразени пациенти с поставена ваксина. Установено е, че ефектът от ваксинацията не стимулира съпътстващото заболяване”, заключи д-р Илиев.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.