Тя е обособена с указ на цар Борис III и е една от първите в Европа

Столичната Спешна помощ - на 85 години. Тя е обособена на 10 декември 1935 година с указ на цар Борис III и е една от първите в Европа. Днес медиците й са на първа линия и са изправени пред едно от най-големите предизвикателства в професията си.

Преди 85 години медиците у нас започнали работа с конските каруци на пожарната. Няколко години след това получават и първите линейки, платени не с пари, а с картофи.

„1956 година - картофения заем. За федерална република Германия, където те плащат картофите с линейки, които до преди 25 години се движиха по улиците”, разказва д-р Георги Гелев.

Дори медиците, които вече не работят в Спешна помощ, казват, че днес празнуват. Но не сами, а с децата си. Доскоро бащата на Елиана работи в Спешното. Вече е сменил работата, но не искал да пропусне празника.  Довел и дъщерите си. За да поднесат личния си подарък - стихотворение, измислено за повода.

На празника беше и здравния министър, чиито професионален път започва именно от Спешна помощ. Беше валидирана и юбилейна пощенска марка „85 години Спешна помощ”. Това се случва за първи път в историята на спешната медицина у нас.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.