Срещата е последна за тази година и за председателството на Германия

Лидерите на Европейския съюз се събраха в Брюксел. В очакване на разрешението за използване на антивирусната ваксина, те трябва да очертаят общи действия срещу заразата и да опитат да се разберат за бюджета на Съюза до 2027-ма година.

Срещата на върха е последна за тази година и за председателството на Германия. Затова и очакванията към нея са големи. Освен многогодишната финансова рамка консенсус се търси и за фонда за възстановяване от коронавируса. Пари, които са обвързани с върховенството на закона. Нещо заради което Унгария и Полша се заканват да наложат вето.

Борисов от Брюксел: Предстои ни изключително важен Съвет

В следващите часове фокусът ще бъде прикован от опитите да бъде овладяна пандемията. Лидерите на ЕС търсят варианти за поетапно въвеждане на ваксините, на фона на задаващото се ново затягане на мерките на стария континент.

„Това е една много трудна ситуация. Постоянно расте броят на заразените. Има плато, но то е малко, но все пак има светлина в тунела. Работим и за получаване и разпространение на ваксините“, заяви председателят на ЕК Урсула фон дер Лаен.

България се надява и на пробив за финансовата рамка за следващите 7 години и допълнителните средства за справяне с корона кризата.

„Убеден съм, че ще излезем с решение за многогодишната финансова рамка“, заяви Бойко Борисов.

Оптимистична е и нагласата на Ангела Меркел, въпреки намеренията на Унгария и Полша да блокират процеса.

„През последните дни Германия и лично аз, както и екипът ми, работихме много интензивно, за да преодолеем трудностите и да намерим решение за възраженията на Унгария и Полша. Целта ни е да се придържаме и към върховенството на закона, както се договорихме с Европейския парламент“, каза тя.

Евролидерите се събират на среща на върха в Брюксел

Парите за Евросъюза са обвързани и с климатичните промени. Зелената сделка е сред приоритетните теми за и европейските лидери и за България.

„Зелената сделка е много важна. Поели сме ангажимент 2050 г. да имаме нулева климатична неутралност, да нямаме вредни емисии. Трябва да постигнем консенсус - да се помогне на всички. Благодаря на Урсула фон дер Лаен, с която се чуваме. В България вече има и соларни системи“, добави Борисов.

В петък Европейския съвет ще обсъди и външнополитическите отношения с Турция, както и партньорството с американската администрация. Има вероятност да бъдат наложени санкции на Турция заради напрежението с Гърция и Кипър.

А на координационна среща, инициирана от президента на ПЕС Сергей Станишев, левите лидери и еврокомисари се обединиха,че европейските граждани не трябва да бъдат изправяни пред избора между икономическо възстановяване от кризата  и спазването на върховенството на закона.

Полша и Унгария вдигат ветото над бюджета на ЕС?

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.