Освен Барс на Балканите има още две такива кучета

Единственото куче в България, специализирано в откриването на отрови, има нужда от помощ, за да продължи работата си. То се казва Барс, а на целия Балкански полуостров има едва още две такива – в Гърция.

„Барс е специален по две причини. Първата е лична – това беше любов от пръв поглед. Втората обаче е служебна – Барс е немска овчарка от работна линия. Всички поколения преди него са били служебни животни, които са работили в органите на реда. Той има изключително добри качества при търсене и много добро обоняние, което му помага да открива отрови”, обясни водачът на Барс Николай Терзиев.

Това е и основната задача на Барс в България. Кучето е участвало в над 100 патрула, в които е търсило отрови. Негова намеса е необходима, когато има сигнал за отровен инцидент. Екипът на Барс се нуждае от финансова помощ, тъй като проектът, който ги е финансирал, приключва.

„Нашата работа е уникална, защото у нас ние сме единственият екип. Барс е единствен. На Балканския полуостров има още две такива кучета”, подчерта Терзиев.

Репортер: Димитър Иванов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.