Депутатите приеха още, ако се заплати горивото, това да не се приема като икономическа изгода

Парламентът се съобрази с ветото на президента и прецизира текстовете за криминализирането на нерегламентирания превоз. В тях няма да влиза така нареченото "споделено пътуване". Санкциите пък стават по-ниски. 

Паднаха тежките наказания за нерегламентиран превоз на пътници

Депутатите одобриха промените в Закона за изменение и допълнение на Кодекса на търговското корабоплаване, върнат от президента Румен Радев. БСП подкрепи текстовете, а депутатът Георги Свиленски посочи, че управляващите са се вслушали в съветите на президента и опозицията.

"Притесненията ни бяха в размера на наказанието и виждам, че тази норма е отпаднала. Тоест разговорът показа, че и ние от опозицията, и президентската институция, сме били прави", посочи Свиленски. 

Депутатите приеха още заплащането на гориво при споделено пътуване да не се приема като икономическа изгода.

Затвор за нерегламентиран превоз на пътници

През ноември парламентът подкрепи президентското вето върху текста. В мотивите на държавния глава беше записано, че не оспорва обществената опасност от нерегламентираните превози, но смята, че не са уточнени критериите за разграничаване на това нарушение от така нареченото споделено пътуване. Така законът се върна за ново обсъждане. От мнозинството внесоха поправки. Наказанието "затвор" до 10 години за нерегламентиран превоз беше намалено на до 5 години като се добави и изискване нарушението да е извършвано системно. От бранша обаче не останаха доволни и излязоха на протест. 

От 3 до 5 г. затвор за нелегален обществен превоз? (ВИДЕО)

Депутатите от мнозинството отхвърлиха ветото и отново заявиха, че целта на промените е борбата със сивия сектор в автобусните превози.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.