Задържани по време на акциите са близо 1500 души

Над 3600 или средно по 12-13 мероприятия на ден са охранявали до този момент столичните специализирани полицейски сили. Задържани по време на акциите са близо 1500 души.

„Постъпих като полицай през 2004 година и така започна моята кариера“, разказва комисар Николай Николов - зам. - началник на СПС, СДВР.

16 години по-късно, той не съжалява за избора си. Не е броил в колко акции е участвал с екипа си, но знае, че са много. Срещу всякакви хора. Дори при обиските и претърсвянията в офисите на бизнесмена Васил Божков и неговите хора.

„Няма ден с ден, който да се повтаря, динамично е“, казва още Николов.

Това е ежедневие в работата на специализираните полицейски сили. И всеки от екипа признава, че безусловно разчита на колегите си.

„Нито едно мероприятие не е за подценяване, там трябва да дадеш всичко от себе си, за да знаеш, че мероприятието ще премине както трябва. Тъй като може футболна среща с 20 хил. зрители да няма никакъв проблем. И един протест с 30 човека да ексалира и стане безредиц“, обяснява той.

Комисар Николов и колегите му  ще запомнят 2020-та  с протестите и нетърсените поводи за сблъсъци с хората по улиците.

Обидите, заплахите и агресията са рисковете в работата на специализираните полицейски сили, разказва зам.-началникът на отдела.

„Никога не се случва това, което ти си мислиш. Винаги нещата са коренно различни от това, което ти си представяш“, казва той.

Всеки работен ден е предизвикателство и за семействата на служителите в отдела за борба с безредиците. А заместник-началникът им иска само едно за своите синове.

„Искам да са лоялни, да бъдат смели и отговорни...“, казва Николов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.