Лекари прогнозират бейби бум заради изолацията

Коледни дръвчета, украсени с бебешки аксесоари и снимки, вместо с играчи, се появиха в столична болница. Така от лечебното заведение искат да привлекат вниманието към АГ отделението. Лекарите в УМБАЛ "Софиямед" прогнозират бейби бум в края на годината - точно 9 месеца след началото на пандемията у нас.   

„Притеснявах се доста, докато бях бременна. Пропуснах няколко прегледа заради коронавируса. Тогава не се знаеше как би повлияло едно такова заболяване на бебето”, разказа майката Кристина Русева.

БЕБЕ В КОЛЕДЕН ЧОРАП: Изписват новородени в празнично облекло

От началото на годината, бебетата появили се на бял свят в "Софиямед", са около 400. Началникът на АГ отделението - д-р Валери Нецов, описва това като обичаен брой. Въпреки, че през тази година нямало нищо обичайно. Болницата затворила на 17 март заради установен случай на COVID-19 в едно от отделенията.

Бейби бум заради пандемията

„Бяхме четирима лекари. Имахме 5 бременни жени, които трябваше да родят по някакъв начин. Пазеше ни жандармерия. Нашите близки ни носеха храна през оградата”, разказа д-р Нецов.

Благодарение на д-р Нецов и неговия екип, преди 9 месеца се появяват първите бебета, родени по време на пандемията у нас.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.