След два приема от ваксината ще се издава сертификат

Пълна секретност около първите дози от ваксината, които се очаква да пристигнат в близките часове у нас. Не е ясен маршрута, по който ще се придвижи конвоя, нито кога камионът ще влезе в България. По информация на NOVA, камионът вече е на границата, но ще премине в ранните часове на нощта. А лични лекари вече заговориха за повторно въвеждане на зелени коридори за ваксинация, заради късия срок, в който препарата може да се прилага.

772 са новите случаи на COVID-19

От здравното министерство обявиха, че камионът с ваксините се движи по график. А те физически ще бъдат в София между 7 и 8 часа сутринта. Днес излезе и официална заповед от министерството, която дава зелена светлина за ваксинацията.

От Заповедта става ясно -  организацията по логистиката на ваксините е поверена изцяло на РЗИ-тата в страната. Здравните власти заявиха пред NOVA, че те вече са напълно готови, за да може да разпределят партидата навреме.

По план - първите дози ще бъдат доставени в София, Пловдив и Бургас. Така – още в неделя ваксини ще започнат да се поставят на медиците от 1-ва линия. А в кабинетите на личните лекари вече започна записване:

„Това са хора, които в последната седмица са се обадили. Или са се обадили по телефона, или са дошли, за да изразят огромното си желание да се ваксинират. Всичко е разпределено по групи, ще се действа както е разпределено”, обясни д-р Гергана Николова.

Според нея  ще е нужна желязна организация заради малката трайност на ваксините след изкарването им от фризерите. След като бъдат изкарани от специалните условия, под които се намират при – 80 градуса, ваксините ще могат да се съхраняват до 5 дни в хладилници като тези, които имат в кабинетите си личните лекари.

 

 

А заради късия срок, вероятно ще бъдат създадени нови зелени коридори за ваксинация:

„По всяка вероятност ще започнем с по-възрастните, ще видим как ще ги организираме, защото знаете, че след ваксинацията ще е необходимо пациента да остане известно време в кабинета, да проследим реакцията и след това да тръгне”, добави д-р Николова.

Самата ваксина е безопасна, но медиците напомнят, че все още крие неизвестни. От съдържанието става ясно, че тя не се препоръчва на лица под 16 години. Противопоказна е и за хора с висока температура, ХИВ-позитивни, както и за онези, които имат проблеми с кръвосъсирването, или имат алергии.

ВСИЧКО ЗА КОРОНАВИРУСА У НАС И ПО СВЕТА ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.