Вижте полезни съвети

Повечето хора ще посрещнат новата година удобно в домовете си без гости, но все пак ще се насладят на няколко чашки. За да не се събудят с главоболие, британската Национална здравна служба дава някои съвети, съобщи в. "Мирър".

Всеки знае, че алкохолът на гладно е лоша идея. Най-уместните храни за избягване на махмурлук са въглехидратите, като макаронените изделия, картофите, ориза и здравословните мазнини, защото "те си съперничат са алкохола и това забавя усвояването му".

Коя напитка предизвиква най-тежък махмурлук

В твърдението, че тъмните напитки влошават махмурлука, има истина. Те съдържат повече вещества, произведени по време на процеса на ферментация, които могат да раздразнят мозъка и да причинят главоболие. Затова по-безопасни са светлите напитки като водка и джин, но в ограничени количества.

Добре е човек да следва собствения си ритъм на пиене и да не се подвежда от околните. Полезно е и алкохолът да се редува с вода.

Как алкохолът влияе на човешкото тяло?

Друг важен съвет на здравните специалисти е да се чете процентът на алкохола на етикета. По-ниското число би облекчило организма.

Много важна е рехидратацията. Затова е полезно преди запивката да се поеме половин литър вода и още толкова преди лягане.

След празника е добре да се закуси с продукти, съдържащи цинк, магнезий, калий, витамини от групата В, аминокиселини и антиоксиданти. Богати на тези елементи са яйцата, бананите, сушените плодове.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА