Отслужиха Света Василиева литургия в „Александър Невски”

В първия ден от новата година митрополит Антоний отслужи тържествената Света Василиева литургия в катедралния храм „Свети Александър Невски” в София. Службата е първата за 2021 г., в която си спомняме Обрезанието Господно, случило се на осмия ден от раждането на Исус Христос.

Църквата отправи молитва за здраве и благоденствие на българския народ. Час преди литургията да започне, катедралата се изпълни с вярващи. 

"Да оцелеем, като цивилизация", се надява Добри, един от дошлите в храма.

"Молим се за по-успешна година и най-вече този вирус да отмине и да се върне нормалният ритъм на живот, както беше преди", каза Методи, друг вярващ.

Хората имаха и обяснение за уроците на сложната 2020-а.

"Научихме, че сме много важни един за друг. Не можем сами и всички сме свързани", смята Румяна. 

"Не може общество с толкова консумантивна нагласа да не бъде наказано - наказани сме", заяви още Добри.

Патриаршеското слово прочете западно и средноевропейския митрополит Антоний. „Молим се това изпитание, на което бяхме подложени през 2020 г., много скоро да отмине и хората да си върнат нормалния начин на живот. С повече вяра, упование в Бога и още по-твърди и непоколебими в житейския си път, изпълнен с много любов към Бога, към хората и самите себе си”, призова митрополит Антоний.

 

 

В своето новогодишно послание към вярващите, Патриарх Неофит изрази надежда, че изминалата 2020 г. ни е направила по-мъдри и още по-мотивирани да се борим заедно.

Вижте цялото слово на патриарха:

"С благодарност към Бога и с нова надежда за България и за целия свят прекрачваме прага на 2021 г. от Рождеството по плът на нашия Господ, Изкупител и Спасител Иисус Христос. Той, чрез Когото всичко е станало, Който отвека е бил и вовеки остава за всички нас „пътят и истината и животът“ , е и Този, с Чието божествено Въплъщение вече трето хилядолетие човечеството отмерва историческото време, обновявайки с всяка изминала година паметта за онова решаващо събитие от богочовешката история, което завинаги промени нашия свят, като посочи на всички пътя към спасението и към вечния живот. Светът, в който Христос Господ някога дойде, за да го обнови, беше свят на тъгата, скръбта, безнадеждността, управляван от греха и смъртта, от „поднебесните духове на злобата“ (Еф. 6:12).

С Рождеството на Христа, и особено с Неговото славно Възкресение, този свят веднъж и завинаги беше облян от божествената Светлина, която и сега огрява живота и пътя на всеки човек към неговото лично преображение. С Рождеството на Богочовека историята на човечеството, някога лутаща се из лабиринтите на суетните езически вярвания, стана история богочовешка, придоби смисъл и има цел. И тази цел е най-високата, възможна за човека-достигането на обожение и наследяване на Царството Божие, Царството на обновеното творение, на новото небе и новата земя (Откр. 21:1), където „… ще отрие Бог всяка сълза, … и смърт не ще има вече“ (Откр. 21:4), Царството на Светлината и на вечния живот в лоното на Отца.

Огрени от тази божествена Светлина още тук, на земята, окрилени от нашата вяра, споделяйки нашата общанепомрачена надежда, и днес, както при раздялата ни с всяка стара година, ние се молим Новолетието да ни донесе повече радости, сбъднати надежди и мечти. Да бъде година, през която всеки от нас и всички заедно да разгърнем потенциала си като постигнем още много благословени от Всеподателя Бога достижения и успехи като общество и като народ.

Надяваме се и се молим изминалата 2020 г., която не само за нас, но и за целия свят, беше година на невижданото изпитание на пандемията от новия и непознат доскоро на човечеството вирус, да ни е направила по-мъдри и още повече мотивирани да се борим заедно за дара на живота –за дарувания ни от Бога земен живот, в очакване и подготовка за вечния, защото Бог иска да имаме живот и да го имаме „в изобилие“ (Ин 10:10).

Благодатта и мирът на нашия Господ Иисус Христос и общението в Светия Дух да бъдат с всички нас!

За много и благословени години!

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.