Николай Василковски прекара първия ден от 2021-а в сърцето на мистичния триъгълник между Кръстова гора, Караджов камък и Белинташ

В последния ден на 2020-та се отправяме дълбоко в дебрите на Родопа планина към село Мостово. В сърцето на мистичния триъгълник между Кръстова гора, Караджов камък и Белинташ.  В една далечна махала на село Мостово живее бай Сашо -  абсолютно сам със своите животни. 

Махалата се казва Ряката, а бай Сашо е нейният единствен постоянен жител. Асфалтов път няма. Колата се движи по коритото на река Сушица и след няколко километра в далечината се показват няколкото стари каменни къщи. Точно тук, далече от градската суматоха, бай Сашо е намерил своя рай. 

"Аз си го обичам. Ако не го обичах, нямаше да дойда тук да живея. Тук няма пушеци, няма нищо. В града кола след кола бучат. Тук е спокойствие. Животни си гледам, градинката си гледам", разказва за живота си Александър Караславов.

„ДОТАМ И ОБРАТНО”: Как да оцелеем в планината през зимата (ВИДЕО)

Земята ражда картофи и фасул. Кравите дават месо и мляко. Храната в тази сурова планинска местност е подсигурена. "Ако се улучи годината да вали, ето къде ми е нивичката – тук съм вадил по два тона картофи. В момента имам една крава, която ще се тели през март. На къра имам три крави с телета. Тази малката кравичка ми е много кротка и не знам как ще се разделям с нея като му дойде времето", спокоен е за прехраната си бай Сашо. 

Днес много от старите родопски постройки в махала Ряката са пред рухване. На пръсти се броят запазените фамилни сгради и някоя друга възстановена къща за гости. 

Няма делник, няма празник - тук винаги цари тишината. Периодично минават туристи, които търсят пътеките нагоре по живописните скали. В моментите на локдаун хората, докоснали се до тази почти непоктъната красота, са били повече. "По 50-60 човека минаваха. И все бъркат пътя, идват тук при мен и аз давам наставления", разказва единственият жител на махалата.  

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Дърворезбар "възкресява" къщите на Трявна в уникален макет (ВИДЕО)

В последния ден на годината в кухнята на бай Сашо ухае вкусно. Неговата съпруга Софка е дошла да подготви празничната трапеза: "Правим фасулева салата. Сваряваме смилянски фасул, нарязваме краставички, чушки, моркови. Слагаме лютеница един буркан. После за ракийката е супер. Ние мислехме, че ще сме сами с мъжа ми, ама ето – няма да сме сами". 

Леля Софка има ред причини да изгони отиващата си година. И се е заела да я изпрати с богато отрупана маса. 

"Тя беше тежка година за мен. Изкарах COVID-19, загубих баща си. Два месеца съм болнични – в болница не влязох, но доста тежко изкарах вируса. Толкова лекарства съм изпила. Още не съм се съвзела както трябва. На никого не го пожелавам това. Дано да се оправят нещата', пожелава Софка Караславова. 

И докато прави тъжната равносметка, баницата е готова. Не каква да е, а родопски клин. А Софка подканя: "Хайде да приготвим и пържолите. Трябва да има мръвка, да върви винцето. Сложили сме кимион, черен пипер, мед малко. Сега и малко водичка". 

„ДОТАМ И ОБРАТНО": Занаяти по време на пандемия (ВИДЕО)

Докато се пекат пържолите, от втория етаж чуваме звън на чанове. Бай Сашо държи да покаже нещо специално – малка стаичка, запазила част от историята.  В нормален ден бай Сашо отдавна да е заспал. В новогодишната нощ обаче е време за наздравица. 

Текат последните минути преди ден първи. Малко преди полунощ в къщата става още по-оживено. Двама от непостоянните жители на махалата се присъединяват, за да направят празничната нощ на бай Сашо и съпругата му още по-специална. 

Една Нова година, споделена с единствения жител на махала Ряката. Дълбоко в сърцето на Родопите. Безценни мигове, изпълнени с гостоприемството, уюта и надеждите на един човек, останал сирак още в ранно детство, но създал семейство с две деца и три внука. Видял за своите 70 години и добро, и лошо. И богатство, и бедност. Здрав родопчанин, който винаги ще те посрещне в планината, ще сподели с теб трапезата и ще те изпрати с усмивка. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.