Светлин Стефанов прави модели на изчезнали исторически сгради

“Възкръсналите” къщи на Трявна. Така тревненският дърворезбар Светлин Стефанов е решил да построи наново изгубените във времето стари сгради в балканското градче в мащаб 1:25. Всеки, посетил някога Трявна, е запомнил големите възрожденски къщи, запазили атмосферата на едни отминали времена - дървените врати и прозорци с резбовани дейтайли, масивните покриви, чардаци и стрехи, типични за местната строителна школа.

Най-старата художествена школа в България е в Трявна (СНИМКИ)

В тежките месеци на изолация от месец март до сега, Светлин Стефанов започва да строи - реже летвички, лепи прозорчета. Умаленият модел от подобие на кафез, вече е почти завършено копие на Йончевата къща. Архитектурен шедьовър, строен в средата на 19 век.

"Собственикът на къщата Христо Йончев е бил един от най-личните хора в Трявна. Роден е около 1820 година и е записан в данъчните регистри като един от най-имотните хора", разказва Ирина Димитрова от Специализирания музей за дърворезбарско и зографско изкуство. А информацията за този човек е от проучванията на османиста доцент Диана Георгиева.

Как изглежда една от митниците между Княжество България и Източна Румелия?

3 архивни снимки и една рисунка помагат на дърворезбаря да определи правилните пропорции и да пресъздаде дори най-малките архитектурни елементи на Йончевата къща. "Когато съм виждал стари снимки на Трявбна, винаги съм се питал: “Коя е била тази сграда, която е толкова лична, а я няма в момента?”, коментира Светлин Стефанов.

Според някои Йончевата къща е била прокълната, тъй като след погрома на Априлското въстание тук отсяда Фазлъ Паша. Но погледнато по друг начин, именно тази къща спасява Трявна. Ирина Димитрова обяснява: "Тревненци разбрали за слабостта на пашата към сребролюбието, алкохола, храната. За да “погъделичкат” тези му страсти, устройват една хубава гощавка. С малко пари замрежват погледа и намеренията на пашата и той си тръгнал без да унищожи града."

Йончевата къща в мащаб е построена на половина за 40 дни. Друга емблематична за града сграда обаче е готова. Киревата къща се ражда в месеците на изолация само за 25 дни. Строена е от уста Димитър Сергюв, получил от турската власт титлата “архитектон”. По думите на Ирина Димитрова неговите къщи са "тежки, балканджийски къщи, носещи характера на Тревненския Балкан".

В къщите на Трявна има и друго нещо, типично за балканджиите. Местните хора винаги са взимали строителни материали от близката околност. Те са искали къщите им да са свързани с природата и с Балкана, разказва музейният уредник Ирина Димитрова.

Един от емблематичните елементи на тревненските къщи са така наречените "клюкарници". Прозорчета, разположени в ъглови чупки на сградите - така че човек може да “клюкарства” или просто да наблюдава кой минава по улицата. В Трявна всичко това все още може да се види. А Светлин Стефанов ще запази в мащаб онова, което вече е погълнато от годините.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.