Животоспасяващи съвети от Планинската спасителна служба

През зимата облеклото в планината може да ни спаси живота в буквалния смисъл. Дори и в Родопите, където температурите не падат чак толкова драстично, премръзването на ръце или крака е потенциален риск. Екип на NOVA търси няколко ценни съвета от Димитър Масурски в базата на планинските спасители в Пампорово. „Най-важното при тръгване в зимни условия са обувките. Високи, топли и задължително с мембрана”, обяснява опитният спасител.

Облеклото в планината трябва да е на пластове - така, че лесно да можем да свалим якето или полара, когато се стопли, и бързо да ги върнем, ако свие студ.

„ДОТАМ И ОБРАТНО": Занаяти по време на пандемия (ВИДЕО)

В раницата трябва да има втори, резервен екип, ако първият се намокри. Не трябва да забравяме фенерче, слънцезащитен крем, слънчеви очила и лекарства от първа необходимост. Телефонът трябва да е зареден и по възможност в раницата да има допълнителна външна батерия. За по-сложен преход GPS-ът на телефона може да се окаже безсилен и една карта да свърши по-добра работа.

Снежната покривка в планината често скрива маркировката. Ако не познаваме маршрута, лесно можем да се изгубим, предупреждават спасителите.

Тези предупреждения важат навсякъде. От Родопите се пренасяме в Централна Стара планина. По склоновете на прохода Троян-Кърнаре често видимостта е опасно ниска. Облаците се движат бързо и за минути могат да докарат гъста, непрогледна мъгла. Ситуация, добре позната на Христо Сливков от планинския спасителен отряд в Троян.

"ДОТАМ И ОБРАТНО": Дърворезбар "възкресява" къщите на Трявна в уникален макет (ВИДЕО)

„Мъглите са чести през зимата. Когато има бяла снежна покривка, а в същото време и мъглата е бяла, и особено, когато се движи от вятъра, дезориентацията е до такава степен голяма, че дори създава измамното усещане дали изобщо се движиш и накъде се движиш. Единственият вариант е да имаш някакво средство за навигация – компас или приложение на телефона.

При мъгла в ниското, билото на Беклемето е по-високо от облаците. На покрива на Стара планина обаче е значително по-студено. Там дори умерени температури, в комбинация с вятър, с мъгла, с по-висока влажност, създават усещането за по-студено време. А това крие риск от премръзване на откритите части на тялото. „Едно от решенията е скиорска маска или маска, която да покрива цялото лице”, съветва Христо Сливков.

Снимка: Николай Василковски, NOVA

В студените месеци денят е къс. А в планината, където няма улично осветление, това е жизненоважен фактор. Спасителите съветват при преход да се ходи рано, за да се използва светлата част на денонощието.

Заради суровата планинска обстановка леките травми могат да са животозастрашаващи. Троянският планински спасител допълва: „Болниците са пълни с битов травматизъм. В банята, на стълбите, пред блока… Какво остава за планината, където предизвикателствата са много повече”.

И точно там, в планината, винаги трябва да имаме план „Б”. Ако времето се влоши или пък просто се контузим - трябва да знаем най-краткия път обратно. „Изисква се смелост да се изправиш срещу обстановката и да кажеш: „Ето, вече не мога или не ми е приятно, отивам в хижата, или отивам някъде на безопасно място. Нашата безопасност е в нашите ръце”, обобщава Христо Сливков от ПСС-Троян.

Практиката на планинските спасители е доказала, че добрата подготовка помага много повече от това, да разчиташ на късмет. 

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.