Хора на изкуството заплашват с протест

Поредно недеволство сред преподавателите по изкуства, чиито зали остават затворени в пандемията. Готви се и Национален протест. По думите им, те оцеляват изключително трудно и не разбират, защо групи по балет не могат да работят, а заниманията за картотекирани спортисти за разрешени.

Петър Ангелов е собственик на фитнес зала. Заради частичния локдаун изпраща над 60 души от персонала си в неплатен отпуск. Но разходите  продължават да се трупат. За пореден месец, залите за изкуства в България също са празни, а собствениците са изправени на ръба на оцеляването, като Кристина от Стара Загора, която е предприела непопулярни мерки.

Музеи и галерии отвориха врати

Управител на балетна школа в Стара Загора дори се налага да разпродава лично имущество, за да плаща наема на залата, осигуровките и текущите разходи  по време на локдауна. „Опитахме се да използваме всички възможности да се възползваме от финансовите помощи на държавата, но те не са адекватни по никакъв начин за нас”, заяви в ефира на NOVA Кристина Димитрова.

„Чувстваме се отритнати в дните на пандемията, в които наеми продължават да се плащат, а приходи и подкрепа за пореден месец няма”, споделят хората на изкуствата.

В Австрия - на ресторант и театър само с отрицателен тест за COVID-19

„Има противоречие в точките на заповедта на здравния министър”, заяви председателят на Съюза на организациите за любителско изкуство. „Визирам точка 4, точка 9. Точка 7 пък изцяло забранява занятията от музикалното, творческото и танцовото изкуство. Това ни спъва. В същото време се разрешава на физически и юридически лица да заработят, каквито са учебни центрове и школи, занимални и други. В същото време много читалища, в които има занимания по музика, а те са затворени”, посочи още тя.

Преподавателите по изкуства са гневни от дискриминативното отношение спрямо тяхната дейност. Занятията по спорт се провеждат, но не и тези, които са под шапката на изкуствата. Децата и родителите също настояват занятията да се провеждат.

 

 

Преподавателите по изкуства, настояват за даване възможност залите им да работят при спазване на противоепидемичните мерки. Както работещите в центровете за изкуства, така и собствениците на фитнес зали са готови да излязат на протест.

В очакване фитнес залите да бъдат отворени отново, специалистите съветват да се храним балансирано, за да поддържаме добра физическа форма. Ще отворят ли врати спортните зали от февруари, каквито са плановете на правителството, ще зависи от това дали ни очаква трета вълна на Covid-19. 

Подробностите гледайте във видеото.

Репортер: Георги Манев

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.