Румяна Христова твърди, че има най-голямата колекция от захарчета в света

Жена от Карлово е на крачка от това да влезе в Книгата на рекордите Гинес. Румяна Христова има най-голямата колекция от захарчета в България и претендира, че притежава най-голямата колекция в света.

Събира малки пакетчета със захар от 1994 г. Стартът на колекционерското занимание е започнало още в ученическите й години в Клисура.

ДА РИСУВАШ С ПОДПРАВКИ: Студентка постави световен рекорд (ВИДЕО)

„В междучасията пиехме кафе. Аз не консумирах захар. Всяко захарче прибирах в кутия и в един момент се оказа, че се е събрало доста солидно количество”, разказва Румяна.

Най-интересните захарчета в колекцията й са от Италия и Испания.

„Най-малките са 2,5 грама, а най-големите - 10 грама. Има цели серии със забележителности, пеперуди, коли, влакове”, казва още колекционерката.

Всички близки и приятели й носили захарчета от различни кътчета на света. На някои от тях има образите на всички президенти на Америка.

РЕКОРД: Мъж улови с уста 50 карамелизирани царевични зърна (ВИДЕО)

„Голяма част от колекцията си дължа на покойния генерал-майор Нейко Ненов, който бе командир на Сухопътни войски. Много оценявам това, защото колкото и ангажименти да имаше, където и да ходеше, никога не забравяше да донесе захарчета”, споделя Румяна.

Тя съхранява 16 677 пакетчета от 68 държави. Комуникира със 150 колекционери в цял свят и претендира, че има най-голямата колекция, достойна за Гинес.

Репортер: Илиян Велков

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.