Защо атакуваха сградата на Конгреса във Вашингтон? Коментар от анализатори

Защо атакуваха сградата на Конгреса във Вашингтон? В предаването "Денят на живо с Наделина Анева" по темата говорят Любомир Кючуков, дипломат, бивш зам.-министър на външните работи и Любомир Топалов, политолог и преподавател от Boston college.

"Оспорването на резултатите трупаше напрежение, което ескалира до тук. Пораженията не са за Байдън, а демокрацията и САЩ като държава. Това беше без прецедент в американската история – дискредитация на целия досегашен демократичен опит на страната", сподели Кючуков.

Според него Тръмп е катализаторът е екстремизаторът на тези процеси, имаме разделена и политизирана нация, където дори елементарни неща са партийно оцветени.

ДЕМОКРАЦИЯ ПОД ОБСАДА: Светът осъди безпрецедентния бунт в САЩ (ОБЗОР)

По думите му гражданска война няма да има, напрежението обаче ще остане. То ескалира, но се появи и политически махмурлук, много хора осъзнаха колко близко беше страната до ръба. Разделението на обществото ще се преодолее изключително трудно.

Любомир Топалов, от своя страна, се включи от САЩ с коментар за това каква е ситуацията там след нощта на размириците:

"Тръмп унижощи от своята слава. Щурмът на Капитолия беше буря в чаша вода със силен символичен оттенък. Центърът на демокрацията беше нападнат. Не съм си мислел, че демокрацията в Америка е заплашена или са унищожени нейните основи".

Четири жертви при размириците в Капитолия, открити са две бомби

"Хубаво е да има стрес тестове, като този на Тръмп – демократичната система на Америка го издържа. Думите и действията му го дискредитираха достатъчно. Тръмп успя да съсипе своята политическа кариера, ако иска да съсипе и на физическо ниво себе си и семейството си, да опита преврат. Няма капацитета да го направи, той го осъзна", смята Топалов.

ВСИЧКО ЗА ЩУРМА В КАПИТОЛИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.