Подобно посегателство не се е случвало от 1814 година

 Безпрецедентен щурм в Съединените щати! Хиляди привърженици на Доналд Тръмп атакуваха и нахлуха в Капитолия. Има четири жертви, а арестуваните са десетки! Щурмът прекъсна заседанието, на което трябваше да бъде утвърдена победата на Джо Байдън.

ЩУРМЪТ В КАПИТОЛИЯ В СНИМКИ

Охраната не успя да удържи бунта на хилядите, които излязоха в подкрепа на Доналд Тръмп. Сградата на Капитолия, която за американците е храм на демокрацията, беше огласена от стрелба. Силите на реда използваха сълзотворен газ и шумови гранати. А световните агенции публикуваха снимка , на която мъж от Арканзас се е настанил в кабинета на Нанси Пелоси - която е сред яростните критици на Тръмп.

Охраната на Конгреса всъщност действаше консервативно. Това е една от най-охраняваните сгради в света и полицията има на разположение тежковъоръжени спецотряди. Но не им беше дадена заповед да употребят максимална сила. Въпреки това, в момента в който тълпата опита да нахлуе в пленарната зала, охранител откри огън и уби една от протестиращите.

 

 

Четири жертви при размириците в Капитолия, открити са две бомби

Общо четирима души загинаха. Полицията пое отговорност само за една от жертвите. Как са загинали другите трима, не се уточнява. Но смъртта на една от жените предизвика бурни коментари. Тя е служила 14 години във военновъздушните сили. Живее на другия край на континента и е пътувала повече от 4000 километра, за да участва в митинга.  Много политици, коментатори и хиляди в социалните мрежи обвиняват за тези крайности самия Доналд Тръмп. Въпреки липсата на доказателства за това, президентът от месеци не спира да повтаря, че изборите са му били откраднати и че има масова манипулация.

„Ще отидем до Капитолия. И ще поздравим нашите смели сенатори, конгресмени и жени. А вероятно няма да се радваме, толкова много за някои от тях, защото никога няма да си върнете страната ни със слабост. Трябва да покажете сила, бъдете силни", призоваваше Тръмп.

СЛЕД ЧАСОВЕ НА ОКУПАЦИЯ: Властите обявиха Капитолия за "обезопасен"

.В първите часове след хаоса, трима души, сред които шефката на администрацията на Мелания Тръмп, хвърлиха оставки. Жестът е по-скоро символичен, но показва че президентът остава все по-изолиран, дори в средите на най-близките си хора. А след няколко часа прекъсване, Конгресът финализира това, за което се беше събрал. Под аплодисменти, депутатите се върнаха в залата. И потвърдиха, че Джо Байдън е избран за президент. Дори верни съюзници на Тръмп бяха възмутени от случилото се.

"Няма да бъдем прогонени от тази зала от бандити, тълпи или заплахи", каза Мич Маконъл, лидер на републиканците в Сената.

Междувременно Тръмп пусна кратко видео в Twitter, в което призова хората да се върнат по домовете си. Няколко часа по-късно президентът потвърди, че ще има предаване на властта на 20 януари. И в двата случая, обаче, той отново повтори тезите си, че резултатът е нечестен. Нещо в което милиони американци вярват, въпреки настояването на институции и медии, че проверките не показват такова нещо.

ТРЪМП ОФЛАЙН: Тwitter заключи акаунта на американския президент (СНИМКИ)

Подобно посегателство срещу Капитолия не се е случвало от 1814 година, когато сградата бе нападната и опожарена. Щурмът предизвика изключително силен отзвук в целия свят. Няколко снимки обиколиха социалните мрежи и предизвикаха стотици коментари.

Една от тях е на катерещите се по стените на сградата. Много кадри имаше и от обсадените пленарни зали. Охраната посрещна протестиращите с извадено оръжие в опит да ги спре. Нахлулите на Конгреса бяха облечени в кожи и носеха шлемове с рога.

По време на обсадата на различните помещения, служителите на Конгреса бяха инструктирани да залегнат под скамейките и да си сложат маски. Това трябваше да ги предпази при евентуална стрелба, както от нахлулите, така и от охраната. А също така от евентуална употреба на газ от полицията.

 

 

Заради безпрецедентната ситуация във Вашингтон беше обявено извънредно положение, което ще остане в сила до встъпването в длъжност на Джо Байдън. МВнР посъветва още снощи всички български граждани, които се намират на територията на федералния окръг Колумбия, да останат по домовете си.

Българите отвъд Океана разказват, че организацията за протеста е започнала още преди дни в социалните мрежи. Наши сънародници също са били пред Капитолия.

„От тук заминаха хора, които се бяха организирали специално за протеста”, разказа журналистът Евгени Веселинов.

Тръмп към поддръжниците си в Капитолия: Идете си вкъщи (ВИДЕО)

Разделение за и против Тръмп има и в българската общност. А заради ескалиращото в последните седмици напрежение, щурмът не ги изненадва.

„Очаквах такава развръзка по-рано, още около самите избори. Когато разпитах приятели из Тексас им казвах, че много мирно са изтърпяли изборите. А те отвърнаха „ние сме дисциплинирани, не очаквайте от нас да сме като „Антифа”, обясни журналистът Петър Стаматов.

„Това са повече от половината част на Америка и се очакваше нещата да ескалират по този начин, защото обстановката се нажежаваше последните 6 месеца”, коментира продуцентът Антон Касабов.

Прогнозите дали тепърва ще има по-големи протести са различни.

„Напрежението е голямо и въпреки че смятат, че Тръмп може да командва тази тълпа, аз не мисля, че е така, защото нещата вече са извън неговия контрол”, каза Бойка Попова, основател на българско училище във Вашингтон.

„Те доста слушат. Не знам дали сте забелязали, когато Тръмп излъчи едно изказване и ги призова да се прибират, всичко свърши”, заяви Евгени Веселинов.

Българите в САЩ отчетоха и че властите са подценили възможността напрежението да се покачи. На изборите редица сгради в столицата бяха защитени с огромни стени, а сега това липсва пред основните институции.

Веднага след извънредната ситуация заваляха и коментарите от световните лидери. Почти всички приеха емоционално случилото се в Америка.

Според лидерите станалото се е срамно и тъжно. Първият реагирал беше Борис Джонсън.

„Позорни сцени в Конгреса на САЩ. По света Америка е символ на демокрацията. Решаващо е сега да има мирно и порядъчно предаване на властта", заяви премиерът на Великобритания. 

Журналист в САЩ: Българи се включиха в протестите във Вашингтон

Такъв е тонът на лидерите по целия свят, независимо от политическите им пристрастия и лични симпатии.

„Станалото днес във Вашингтон определено не е Америка. Вярваме в силата на американската демокрация", каза президентът на Франция Еманюел Макрон.

От Европейския съюз изразиха шок и недоумение.

„Конгресът на САЩ е храм на демокрацията. Да видим сцените от тази нощ във Вашингтон беше шокиращо. Вярваме, че Съединените щати ще осигурят мирното предаване на властта на Джо Байдън", заяви Шарл Мишел, председател на Европейския съвет.

Премиерите на Нидерландия и Испания поискаха Тръмп да признае легитимния победител от изборите възможно най бързо.

„Ужасяващи кадри от Вашингтон. Скъпи Доналд Тръмп, признай че Джо Байдън е следващият президент още днес", призова премиерът на Нидерландия Марк Рюте.

„Следя със загриженост новините от Капитолийския хълм във Вашингтон. Вярвам в силата на американската демокрация. Новият президент Джо Байдън ще преодолее тези времена на напрежение и ще обедини американския народ", категоричен бе премиерът на Испания Педро Санчес.

А някои изразиха надежда, че грозните сцени не са начало, а край на един процес.

„Като символ на надежда, видях че Конгресът продължи работата си и утвърди победата на Джо Байдън и Камала Харис. Надявам се, че това е знак, че Съединените щати ще отгърнат нова страница само след две седмици, както е планирано да стане", заяви канцлерът на Германия Ангела Меркел.

Освен политически лидери, коментар направиха и български анализатори.

Политологът Ана Кръстева прогнозира, че Доналд Тръмп вероятно ще остане в политиката и може да създаде своя партия. Според нея, за целия си  4-годишен мандат Тръмп е успял единствено в популизма. Бившия заместник-външен министър Милен Керемедчиев обаче пресмята, че Доналд Тръмп е успял не просто да обедини своите поддръжници, но е увеличил и гласоподавателите си.

Демагог и популист нарича президента Доналд Тръмп преподавателят по политически научки проф. Ана Кръстева. И не крие, че размириците в Капитолия съвесм не са изненадващи за нея.

„След 4 години Републиканската партия губи президентството, губи Конгреса, губи Сената. Губи всички институции. Това води тоталният популизъм”, каза тя.

В резултат,  все повече стават републиканците, които настояват за истинска демокрация и индиректно подкрепят политическия си опонент.

Неясно остава бъдещето на президента, който може да се завърне в амплоато си на бизнесмен, или да продължи политическата си кариера, казва още политологът.

„Голямото предизвикателство е да тръгне да създава нова партия. Това ще бъде наистина фронтален удар срещу Републиканска партия”, коментира още Кръстева.

При втория си опит да застане начело на държавата, Доналд Тръмп е получил 5 млн. гласа повече, пресмята бившият заместник-външен министър Милен Керемедчиев. Вотът по пощата се оказа проблем, след като се установиха мъртви души сред гласувалите, посочи още Керемедичев.

„Американското население е разделено точно наполовина за Тръмп и против Тръмп. Тепърва ще има нарастване на привържениците на Тръмп, които ще протестират  и затова разбира се, се удължи извънредното положение”, поясни бившият заместник-министър на външните работи.

ВСИЧКО ЗА ЩУРМА В КАПИТОЛИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

Репортери: Любомир Бояджиев, Момчил Минков Добромир Николов

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.