Полицията използва сълзотворен газ и зашеметяващи гранати

Четири жертви и десетки задържани. Това е равносметката след безпрецедентния щурм на Капитолия във Вашингтон от привърженици на американския президент Доналд Тръмп.

СНИМКИ ВИЖТЕ ТУК

Стотици пробиха полицейската охрана в следобедните часове и окупираха сградата на Конгреса в продължение на четири часа. При неизяснени засега обстоятелства е била простреляна жена, която по-късно почина от раните си. Силите за сигурност използваха сълзотворен газ и зашеметяващи гранати, за да разпръснат демонстрантите. Кметът на Вашингтон удължи въведеното извънредното положение в града с 15 дни. Така то ще е в сила до 21 януари, ден след церемонията по встъпване в длъжност на новия президент Джо Байдън.

Щурмът в Капитолия взе жертва (ВИДЕО)

Това се случи докато двете камари се бяха събрали, за да утвърдят избора на демократа Джо Байдън за президент. Резултат, който Доналд Тръмп оспорва. Той първоначално призова в Twitter привържениците си да останат мирни, а по-късно във видеообръщение ги прикани да се върнат по домовете си. Той обаче отново повтори необоснованите си твърдения за изборна измама. Това накара социалната мрежа да блокира профила му за 12 часа. Facebook изтри видеото му и също блокира профила му за 24 часа.

Преди два часа, американският Конгрес възобнови сесията си след безпрецедентния щурм.

Намериха бомба в сградата на американския Конгрес

„Днес беше мрачен ден в историята на Капитолия. Но благодарение на бързите усилия на американската полиция, федералните, щатските и местните правоохранителни органи, насилието беше потушено, сградата на Конгреса е безопасна и работата на хората продължава”, подчерта вицепрезидентът Майк Пенс.

„Ние осъждаме насилието, което се е случило тук, с най-силните възможни думи. Скърбим за загубата на живот в тези свещени зали, както и за пострадалите сред онези, които защитиха Конгреса днес. Винаги ще сме благодарни на мъжете и жените, които останаха на своите постове, за да защитят това историческо място. Насилието никога не печели, свободата печели!”, добави той.

ВСИЧКО ЗА ЩУРМА В КАПИТОЛИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

"Знаем, че живеем в трудни времена, но едва ли бихме могли да си представим посегателството, което беше извършено днес срещу нашата демокрация. На тези, които се стремяха да ни откажат от нашата отговорност, вие се провалихте. За онези, които се ангажираха с ликуващо оскверняване на нашия храм на демокрацията – правосъдие ще има!", заяви председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси.

Американските официални представители обявиха Капитолия за "обезопасен", четири часа след като привърженици на Тръмп окупираха сградата. Във връзка с настъпилите безредици във Вашингтон българското Министерство на външните работи съветва всички български граждани, намиращи се на територията на Федералния окръг Колумбия, да останат по домовете си.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.