Нанси Пелоси призова за незабавно отстраняване на Тръмп от поста му

Вчера бе един от най-мрачните дни в историята на САЩ. Това заяви избраният за президент на САЩ Джо Байдън. Той обвини президента Доналд Тръмп, че е отговорен за извършването на безмилостна атака срещу американските демократични институции, предаде Асошиейтед прес.

"Хората не трябва да наричат "протестиращи" стотиците поддръжници на Тръмп, нахлули вчера в Капитолия, а "размирна тълпа, метежници, вътрешни терористи", каза Байдън.

Демократът каза, че Тръмп "опитва да използва тълпа, за да запуши устата на близо 160 милиона американци", гласували през ноември.

ДЕМОКРАЦИЯ ПОД ОБСАДА: Светът осъди безпрецедентния бунт в САЩ (ОБЗОР)

Председателката на Камарата на представителите на САЩ Нанси Пелоси призова за незабавното отстраняване на Доналд Тръмп от президентския пост. Тя заплаши, че в противен случай Конгресът ще започне процедура по импийчмънт.

Пелоси се присъедини към други политици, призоваващи правителството да се позове на 25-ата поправка на Конституцията, за да бъде отстранен от длъжност Тръмп. 

Двадесет и петата поправка позволява на вицепрезидента и мнозинството от кабинета да обявят президента за неспособен да изпълнява функциите си. При това положение вицепрезидентът става и.д. президент.

ВСИЧКО ЗА ЩУРМА В КАПИТОЛИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.

Източник: БТА