Тръмп призна новоизбрания президент Джо Байдън

Ден, след като привърженици на Тръмп щурмуваха Капитолия, президентът рязко смени тона. Той призова за прекратяване на насилието и осъди вандалските действия.

„Като всички американци, аз съм възмутен от насилието, беззаконието и хаоса. Америка е и винаги трябва да бъде нация на закона и реда. За тези, които участваха в актовете на насилие и разрушаване - вие не представлявате страната ни! А тези, които нарушиха закона - ще платите!”, заяви президентът на САЩ.

Херо Мустафа: 6-и януари беше мрачен ден за Съединените щати

След като изтече 12-часовото блокиране на акаунта му в Twitter, Тръмп отново предпочете този канал за комуникация и за първи път публично призна новоизбрания президент Джо Байдън.

„След като Конгресът вече утвърди резултатите, новата администрация ще встъпи в длъжност на 20 януари. Вниманието ми сега е насочено към осигуряване на плавно, организирано и безпроблемно предаване на властта. Настъпва момент за изцеление и помирение”, каза още Тръмп.

ДЕМОКРАЦИЯ ПОД ОБСАДА: Светът осъди безпрецедентния бунт в САЩ (ОБЗОР)

Джо Байдън, от своя страна, обвини президента Тръмп, че е отговорен за посегателството срещу американските демократични институции.

„През последните четири години имахме президент, който ясно изрази презрението си към нашата демокрация, нашата Конституция и върховенството на закона във всичко, което направи. От самото начало той предприе атака над нашите демократични институции. Вчера беше кулминацията на тази безмилостна атака”, заяви той.

Председателката на Камарата на представителите Нанси Пелоси се присъедини към други политици, призоваващи да бъде отстранен от длъжност Доналд Тръмп. Все повече гласове обвиняват президента, че отговорен за нахлуването на негови привърженици в сградата на Конгреса. А заради безредиците, оставка подаде министърката на транспорта Илейн Чао.   

Журналист в САЩ: Българи се включиха в протестите във Вашингтон

Четири жертви при размириците в Капитолия, открити са две бомби

ВСИЧКО ЗА ЩУРМА В КАПИТОЛИЯ ЧЕТЕТЕ ТУК

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.