Това е втори опит за отстраняването на президента на САЩ

Демократите в Камарата на представителите ще внесат в понеделник искане за импийчмънт на действащия американски президент Доналд Тръмп. Това съобщиха добре запознати източници, цитирани от Ройтерс. Повод за  искането стана щурма срещу Капитолия на поддръжници на президента републиканец.

Според  източниците в началото на следващата седмица ще бъдат внесени официални обвинения срещу Тръмп за неправомерно поведение, подготвени от конгресмените-демократи Дейвид Сицилин, Тед Лиу и Джейми Раскин.

Повдигнаха обвинения на 15 души за щурма в Капитолия

Със своето мнозинство в долната камара на Конгреса демократите определено са се насочили към прецедент – до момента в историята на страната нито един държавен глава не е подлаган на процедура по отстраняване от длъжност два пъти в рамките на един мандат. Процедурата по импийчмънт обаче ще изисква и изслушване в Сената – горната камара на Конгреса, където партията на Тръмп има мнозинство.

СЛЕД ЩУРМА: Каква е ситуацията във Вашингтон?

Водещи  демократи призоваха вицепрезидента Майк Пенс и кабинета на Тръмп да се позоват на 25-ата поправка на Конституцията на САЩ, която им позволява да отстранят президента, ако той не е в състояние да изпълнява служебните си задължения. Пенс се е противопоставил на идеята, заяви  добре запознат източник пред Ройтерс.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.