Ремонтът ще струва 180 000 лв.

Започва реставрацията на емблематичната възрожденска къща Павлити, разположена в сърцето на старинния Пловдив. Известната като „синята къща” е национален паметник на културата и парите за нейния ремонт са осигурени от държавата - 180 000 лева.  

Сградата е на повече от 170-години и е в окаяно състояние. При последното земетресение част от фасадата се напука и мазилката падна. За последно в сградата се е помещавала фондацията, която организира програмата на града за Европейската столица на културата.

„Цялата мазилка ще бъде подновена, ще бъде възстановено в оригинален вид самото изписване на къщата, ще бъде подменена дограмата”, каза  Богомил Грозев, директор на ОИ “Старинен Пловдив“.

Ще бъдат ли ремонтирани Княжевският и Драгалевският лифт?

Художествената орнаментика, дърворезбованите тавани и част от възрожденските мебели в стаите са напълно запазени. В къщата е запазен и единственият засега открит в България стенописен портрет, най-вероятно на собственика.

От 3 години сградата е необитаема. Последно в нея се е помещавал офисът на фондацията,подготвяща програмата на града за Европйската столица на кулутарта, разказва Лиляна Папукчиева, която живее точно срещу „Синята къща”.

ЗА ЦЪРКВАТА: Младежи на ГЕРБ в помощ на храм "Свето Благовещение"

„Добре е да се ремонтира и възстанови, защото много туристи я снимат, представлява интерес за тях като паметник на културата”, каза тя.

Ремонтът на емблематичната къща ще започне най-рано на пролет и трябва да приключи до края на ноември.

До края на годината ще бъдат реставрирани и други възрожденски къщи в Стария Пловдив.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.