Министърът на околната среда и водите посети мястото

Министърът на околната среда и водите Емил Димитров посети язовир „Студена“, на който днес започна контролирано изпускане. На място бяха и областният управител инж. Емил Костадинов и управителят на ВиК Перник Борислав Иванов. Към момента се изпускат между 3000 и максимум до 4000 л/сек.

„Нещата са под контрол, в момента язовирът е на ниво от 23,2 млн. куб. метра при капацитет от 25,5 млн. куб. метра. Изпускането е заради обилните валежи. Няма опасност за населението към момента и няма и да има“, увери министър Емил Димитров.

„Ние сме се уточнили с управителя на ВиК, предвид това че язовирът още в началото на зимата е пълен, да го държим на нива между 21 млн. и 23 млн. кубика. Очертава се снежна зима и ще има вода. Затова по всяка вероятност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато дойде пролетта, ще го допълним“, уточни министърът.

Емил Димитров: Още през януари 2020 г. ме уведомиха за проблемите с язовир "Камчия"

Областният управител инж. Емил Костадинов посочи, че още в петък, преди да започнат дъждовете, в късния следобед са имали среща с министъра и управителя на ВиК, съобщиха от пресцентъра на Министерството на околната среда и водите. Оттогава е в постоянен контакт с тях и следи ситуацията. „В петък взехме решение да бъдат откачени две от деривациите. ВиК съответно предприе необходимите действия  и  по този начин има контролирано пълнене на язовира. Времето е меко, има снеговалеж и дъждове и притокът е силен“, обясни Костадинов. Той добави, че има електронна система, с която в реално време може да се следи притокът и разходът на водоема.

ВиК: Няма риск от водна криза във Варна и Бургас

„Изпускат се малки количества вода, за да не се натоварват реките след язовира. В постоянен контакт сме с колегите по поречието на река Струма, заяви управителят на ВиК-Перник Борислав Иванов.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.