Извършителят не е ясен, прокуратурата разследва

Десетки епруветки, пълни с кръв, са изхвърлени близо до детска градина във Варна. Все още не е ясно кой ги е изхвърлил, но прокуратурата вече работи по случая.

Намериха епруветки с кръв в квартал "Стрелбище"

Рано сутринта, жителите на района се събуждат с шокиращата гледка. Разказват, че под прозорците им  редовно се изхвърлят отпадъци, но стъклените контейнери, пълни с кръв, ги притесняват. Още повече, че са на метри от детска градина.

„През терасата видях, че имаше нещо подобно, но не мога да коментирам. Имаше полиция, но заминаха”, разказа Иван Иванов.

„Установили са наистина валоконтейнерни стъкълца, мек материал, ръкавици. На епруветките е имало две имена т.е. нито дата, нито лечебно заведение”, обясни директорът на РЗИ-Варна д-р Дочка Михайлова.

В района има дентален кабинет, има и медицински център, но той не работи от 6 месеца, а от РЗИ са на мнение, че отпадъкът е вследствие на лабораторна дейност.

Глоба до 1200 лева грози захвърлилия епруветки на детска площадка

„Лабораторни консумативи са по-скоро. От един дентален кабинет или индивидуална практика, лекарска няма как да има толкова”, смята д-р Михайлова.

Отпадъците вече са премахнати, но все още не се знае кой е източникът и защо са били изхвърлени тук. От РЗИ обясниха, че санкциите за това нарушение са сериозни, но тепърва трябва да се уточни, кой го е извършил.

„Първо трябва да се установи дали е фирмата, която изземва и транспортира биологичните отпадъци, или самото лечебно заведение, както предполагаме, че може би е от лечебно заведение. Оттам вече са различни глобите”, обясни директорът на инспекцията.

Работата по случая продължава под надзора на Районна прокуратура във Варна.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.