До дни здравните власти трябва да обявят дали те са опасни

Разследващите тръгват по петите на човека, който захвърли епруветки с кръв до детска площадка в София. До дни трябва да стане ясно дали съдържанието им е опасно.

 

„Моля, изхвърляйте отпадъците в кошчето” – някой твърде буквално е схванал това послание. Райна  е стоматолог, но и майка на малкия Борис. Тя смята инцидента за недопустим, тъй като децата пипат навсякъде.

 

Властите успокояват, че няма риск и децата всъщност не са пипали епруветките. Здравната инспекция предложи да изследва всяко дете, ако родителите му са притеснени.

 

В това време наш екип решава да извърви пътя, по който трябва да минават епруветките. Първата спирка е централната лаборатория на Александровска болница. Всеки ден оттам минават между 300 и 400 души. След тях остават около 10 чувала биологичен отпадък.

 

В чували, отпадъкът напуска болницата, за да бъде изгорен в инсталацията за изгаряне на опасни болнични отпадъци. Целта е да се унищожи всичко, което представлява риск от зараза. Всяка година в централата се изгарят около 1000 тона отпадъци. След обработката остават газове – но колкото от лека кола с катализатор. И от 100 килограма отпадък, остатъкът е едва 3 килограма.

 

Находчивите холандци например добавят към този остатък подобрители. С полученото правят бордюри, тротоарни плочи и кашпи. Защо обаче епруветките се оказват на детската площадка, а не в центъра за отпадъци? Специалистите отхвърлят възможността някой да е искал да спести пари. Цената на обработка на 2 кг е 8 лв. с ДДС. Те смятат, че няма основание да се говори за случайност или за някаква небрежност. „Просто това си е престъпление от всяка гледна точка”, заяви д-р Георги Стоянов.

 

Ако рисковете са големи, то не така стоят нещата с глобите -  от 600 и 1200 лева.