Те трябва да направят постъпки, за да бъде решен този въпрос, коментира Диана Ковачева

„На този етап не е приключил въпросът с гласуването на българските граждани в чужбина. Ангажимент на българските посолства и консулства е да положат усилия, да направят постъпки в съответната държава в съответствие с местното законодателство, да бъде решен този въпрос и те да бъдат пуснати до гласуване”. Това обясни в ефира на „Здравей, България” омбудсманът Диана Ковачева.

По думите й до изборите, които ще се проведат на 4 април, има време и все още не е ясно какво ще се случва тогава, в която и да е държава.

ОФИЦИАЛНО: Президентът обяви датата на изборите

Ковачева коментира и въпросът с карантинираните.

„Той трябва да бъде решен. Те не могат да бъдат лишени от глас. Още повече, че гласуването в България е задължително, въпреки че санкцията беше обявена като противоконституционна от КС, но задължението за гласуване остава”, обясни Ковачева.

Относно ваксинирането срещу COVID-19 на членовете на СИК, Диана Ковачева обясни, че то е доброволно и няма как хората да бъдат задължени да го направят.

Симеонов: Не трябва да има промени в изборните правила в последния момент

„Няма правно основание, по което хората да бъдат задължени да бъдат ваксинирани нито като членове на Секционни избирателни комисии, нито при започване на работа, нито при качване в автобус”, обясни Диана Ковачева.   

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.