Какво наследство е оставил големият поет за съвременна България?

Днес се навършват 126 години от рождението на Гео Милев. С модерни за времето си виждания, той не се страхува да изказва мнението си, дори когато това не се харесва на останалите. Поетът-публицист променил завинаги българската литература и театър, накрая губи и живота си, изразявайки това, което мисли.

Разположен на 3 километра от центъра на София, в съзнанието на живеещите тук, "Гео Милев" първо е квартал. Техният квартал и после - личност. В съзнанието на Росен Петков обаче, Гео Милев е богатство. Богатство, разпечатано върху страниците на стари книги.

100 години от рождението на Леда Милева

Петков е преподавател по компютърана графика. Изучавайки графичния дизайн, започва да се интересува и от неговата история. Тя го отвежда до първите илюстрации върху хартия, а те - до редки и изключително ценни печатни издания. Наричан често "събирачът на книги", днес Росен Петков е един от най-известните изследователи на книгата.

„Моята колекция надвишава 10 хиляди тома. Част от книгите са ми по наследство, друга част съм ги придобивал аз от антикварни магазини, дори и от Битака”, казва той.

143 години от рождението на Пейо Яворов

Българските издания от 20-те и 30-те години на 20 век, са неговата слабост. Заради авторите, художниците и цялото им оформление. Годините, в които у нас пристига модерната литература. А един от тези, които я довеждат, е Гео Милев.

„Той е човек с много добро образование. Гео Милев обикаля Европа - Германия, Англия. Много добре познава европейските тенденции и не само европейските. Изключително прям и експресивен е в своите статии и в своите твърдения. Той не се страхува да казва своето мнение, дори когато то не е приятно”, коментира Петков.

Още по темата гледайте във видеото.

За да научавате първи новините от България и света, изтеглете новото приложение на NOVA - за Android ТУК или iOS (Apple) ТУК.

Абонирайте се БЕЗПЛАТНО за информационния бюлетин на nova.bg ТУК, за да получавате най-важните новини от деня на електронната си поща.